Riskabelt utan kollektivavtal

I företag som saknar kollektivavtal är risken överhängande att man har sämre villkor eller inte har tillgång till ett antal självklara försäkringsskydd, skriver Björn Nyström, Sveriges Ingenjörer.

Drar ner. Linköpingsföretaget Cybaero meddelade förra veckan att man minskar antalet anställda med nästan hälften.

Drar ner. Linköpingsföretaget Cybaero meddelade förra veckan att man minskar antalet anställda med nästan hälften.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2018-02-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I slutet av förra veckan meddelade Linköpingsföretaget Cybaero att man rationaliserar verksamheten och säger upp medarbetare. Nyheten i sig är inte direkt kontroversiell men bakom pressmeddelande och rubriker finns en baksida som få känner till. Denna avigsida drabbar de uppsagda medarbetarna, fortsätt anställd personal och konkurrensen med andra företag. Det handlar om att det börsnoterade Cybaero saknar kollektivavtal.

I företag som saknar avtal är risken överhängande att man har sämre villkor eller inte har tillgång till ett antal självklara försäkringsskydd som kompletterar de lagstadgade försäkringarna. Utöver detta har man inte tillträde till olika trygghetslösningar som är aktuella när företag måste rationalisera och säga upp personal.

Ett seriöst företag som tecknar kollektivavtal betalar grovt uträknat cirka tio procent mer per anställd i lönekostnader än ett företag som saknar kollektivavtal och inte betalar andra försäkringar än de lagstadgade. De avtalsbundna försäkringarna är till exempel för akademiker och tjänstemän i industrin: tilläggspension (ITP), tjänstegrupplivförsäkring (TGL), trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), föräldralön och sjuklön. Till detta kommer alla de åtgärder som erbjuds via Trygghetsrådet till enskilt anställda i samband med uppsägningar såsom utbildningsstöd och avgångsersättning. Därutöver tillkommer förlängd uppsägningstid enligt kollektivavtal.

Detta kan innebära att en medarbetare som varit verksam i ett företag som saknat kollektivavtal vid sin pensionering endast erhåller den allmänna pensionen, inkomst- och premiepension, medan en person som varit anställd i ett kollektivavtalsbärande företag även erhåller kompletterande pensioner såsom ITP.

För en anställd i ett företag, myndighet eller kommun som måste rationalisera och minska på arbetsstyrkan innebär de trygghetspaket som fack och arbetsgivare förhandlat fram inom olika arbetsmarknadssektorer ett oerhört stöd inför framtiden. Trygghetsrådet, Trygghetsstiftelsen med flera aktörer har varit ovärderliga komplement till Arbetsförmedlingen och samtidigt framgångsrika aktörer när det gäller att medverka till att de uppsagda eller uppsägningstiden fått nya arbeten. Ganska okänt är att ett stort antal företag i Sverige har startats med stöd och hjälp från bland annat ovanstående trygghetsorgan.

Media och politiker har främst koncentrerat sin bevakning på samhällets insatser för att skapa förutsättningar för nyföretagande och nyanställningar. I det "tysta" har arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – via partsgemensamma organ som Trygghetsrådet i positiv anda medverkat till nyföretagande.

Ska det börsnoterade Cybaero lyckas med sin omstrukturering måste de återstående medarbetarna känna trygghet i sin anställning och ett första steg i rätt riktning är kollektivavtal genom medlemskap i en arbetsgivarorganisation.

Till sist: Ur den enskildes synpunkt bör första frågan vid en anställningsintervju vara: Har ni kollektivavtal?

En seriös arbetsgivare som värnar om sina anställda svarar Ja och med vem och vilka.

Björn Nyström

aktieägare Cybaero och fullmäktigeledamot Sveriges Ingenjörer