RFSL: Fem punkter som skapar ett tryggare Linköping

Den 1 juli kommer en ny lag om kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet; ett gyllene tillfälle att ta ansvar för att förebygga brott mot hbtqi-personer och öka samverkan mot hat och hot i Linköping, skriver debattörerna.

När RFSL sammanställde hur våra avdelningar runt om i landet drabbats av hat och hot, visade det sig att hela 26 av då 36 avdelningar varit utsatta under 2017–2021. Linköping är tyvärr inget undantag, skriver debattörerna.

När RFSL sammanställde hur våra avdelningar runt om i landet drabbats av hat och hot, visade det sig att hela 26 av då 36 avdelningar varit utsatta under 2017–2021. Linköping är tyvärr inget undantag, skriver debattörerna.

Foto: Markus Spiske/Pexels

Debatt2023-06-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu pågår Linköping Pride, då vi firar hbtqi-personers stolthet, visar motstånd mot hat och hot mot hbtqi-rörelsen och driver på för ett friare och tryggare Linköping. 

I RFSL:s avdelningar och Transammans finns det människor som länge engagerat sig för mänskliga rättigheter och ett hållbart samhälle. När RFSL sammanställde hur våra 34 avdelningar runt om i landet drabbats av hat och hot, visade det sig att hela 26 av då 36 avdelningar varit utsatta under 2017–2021.

Linköping är tyvärr inget undantag. Även om det finns ett starkt stöd för hbtqi-personers rätt att vara dem vi är, så har vi också flera exempel nu och historiskt på att vi inte kan ta det för givet. Markeringar görs för att försöka skrämma och tysta våra röster i det offentliga samtalet. Det är ett hot mot demokratin. 

Vi behöver stöd från allierade som står starka och gör allt de kan utifrån sin position för att motverka hat och hot. Det gäller alla, men särskilt ansvariga politiker med makt att fördela resurser, prioritera i verksamheten och ta ansvar för att markera mot hbtqi-fobiska uttalanden i debatten. 

RFSL Linköping erbjuder i dag mötesplatser som QueerCafé, Newcomers och Qören, skolinformationer och rådgivning. Transammans Öst erbjuder också trygga mötesplatser och utbildningar till företag och myndigheter. RFSL Utbildning genomför hbtq-certifieringar, och båda organisationerna erbjuder stöd på nationell nivå.

Den 1 juli kommer en ny lag om kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet; ett gyllene tillfälle att ta ansvar för att förebygga brott mot hbtqi-personer och öka samverkan mot hat och hot i Linköping, för ökad social hållbarhet. Här är fem punkter för ett tryggare Linköping som vi ser fram emot att höra hur det politiska styret vill arbeta vidare för: 

1. Stärk samverkan mellan RFSL Linköping, Transammans Öst, polisen, kommunen, Brottsofferjouren och andra aktörer.

2. Säkerställ att hbtqi-personer utsatta för hat och hot i Linköping får kompetent stöd.

3. Hbtqi-utbilda aktörer i kommunen som kan möta hbtqi-personer utsatta för hat och hot.

4. Arbeta förebyggande i förskola, skola och fritidsverksamhet för att motverka hat och hot mot hbtqi-personer.

5. Säkerställ långsiktig finansiering av trygga mötesplatser för hbtqi-personer i Linköping, såsom kommunens verksamhet Liquid för unga hbtqi-personer.

I Linköping ska hbtqi-personer få vara trygga och leva ett gott liv. Att förebygga och stoppa hat och hot handlar om rätten att vara sig själv, och att värna demokratin.