Regionens ambitionsnivå duger inte

Provtagning och smittspårning är avgörande faktorer för att hindra smittspridningen av corona.

Det är svårt att förstå varför regionen har lagt sina rekommendationer lägre än folkhälsomyndigheten, enligt debattören.

Det är svårt att förstå varför regionen har lagt sina rekommendationer lägre än folkhälsomyndigheten, enligt debattören.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Debatt2020-11-10 06:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som flyttar in på äldreboenden ska göra en provtagning för Covid-19 s.k. screening. Region Östergötland har dock lägre krav och genomför bara provtagning om den äldre visar upp symptom.

Coronapandemin är långt ifrån över. Var och en av oss har ansvar att minska smittspridningen genom att stanna hemma vid minsta symptom av sjukdom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd. Nu måste Region Östergötland vidta ytterligare åtgärder och höja sina riktlinjer för att skydda våra äldre och hålla smittan borta från våra boenden.

Region Östergötland måste uppdatera sina riktlinjer gällande rekommenderad screening. Folkhälsomyndigheten har tagit fram dessa riktlinjer som ett förslag till regionerna: 

• Alla (utom de som tas emot efter covid-19-infektion) som flyttar in på ett boende eller återkommer efter sjukhusvistelse screenas. Det är önskvärt att provsvar finns till hands innan personen flyttar in, om det är möjligt. Provet bör tas så nära inflyttning som möjligt. Vid negativt provsvar tas nytt prov tre till fem dagar senare.

• Växelvårdade omsorgstagare provtas i samband med första växelvårdstillfället. Vid negativt provsvar tas nytt prov tre till fem dagar senare. Anamnes är viktig för att bedöma risken för om omsorgstagaren kan utsättas för smitta och därmed hur screening ska utformas. Därefter upprättas en individuell plan för fortsatt uppföljning och provtagning.

Så ser inte regionens riktlinjer ut. Där krävs det att redan uppvisa symptom innan provtagning är aktuellt. Detta kan innebära att det i värsta fall kan vara försent. Regionens riktlinjer ser ut enligt följande:

 • Provtagning av vårdtagare som ska skrivas in inom kommunal vård- och omsorg för äldre från hemmet ska erbjudas endast om vårdtagaren har symptom eller om nära anhörig i hemmet insjuknat. 

• Provtagning av vårdtagare som ska flytta in inom kommunal vård- och omsorg för äldre efter vård på sjukhus ska erbjudas endast ske om vårdtagaren har symptom) eller om det finns skäl att misstänka exponering för covid-19 på sjukhus.  

• Provtagning av vårdtagare som befinner sig i hemmet inför växelvård inom kommunal vård- och omsorg för äldre ska erbjudas endast ske om vårdtagaren har symptom eller om nära anhörig i hemmet insjuknat. Ansvarig läkare är den som normalt brukar tillkallas vid hälsoproblem.

Det är svårt att förstå varför regionen har lagt sina rekommendationer lägre än folkhälsomyndigheten. Detta handlar om att skydda våra äldre från en smitta som är livsfarlig för dem. Då duger det inte att sätta lägre krav. Vi har ett gemensamt ansvar att minska smittspridningen och önskar nu att regionen hörsammar och höjer ambitionsnivån i sina riktlinjer.