Svar till "Feg strategi sätter hela branschen på svältkur" (8/5).
Pandemin har slagit hårt mot många delar av näringslivet, exempelvis mot butiksnäringen, kultur- och nöjesarrangörer och, inte minst, restaurangbranschen.
Vi har stor förståelse för att enskilda näringsidkare lider svårt av pandemins konsekvenser och att de känner en stark frustration över att återgången till ett normalt läge låter vänta på sig.
Region Östergötland är inte bara ansvarig för hälso- och sjukvården i länet utan har också uppdraget att utveckla och stötta näringslivet. Det är högst förståeligt att företagare som ser sin verksamhet hotad efterlyser fler åtgärder.
Under det år som pandemin pågått har regionen gjort en rad insatser för att stötta näringslivet, bland annat genom extra satsningar på Almi, Företagsjouren och Nyföretagarcentrum.
För en dryg månad sedan beslutade regionutvecklingsnämnden om ytterligare ett paket om fem miljoner kronor som bland annat ska gå till att stötta företagande, handel och service.
Regionens beslut att uppmana länets invånare till en personlig lockdown fattades efter samråd med länsstyrelsen och länets kommuner, i ett läge med snabbt ökande smittspridning och en allt högre belastning på sjukvården.
Det fanns en stor oro för att situationen skulle förvärras under valborgshelgen, därav det snabba beslutet.
De senaste veckorna har antalet patienter med covid-19 på sjukhusen varit på samma nivå som när läget var som värst förra våren. Det behövdes en kraftfull insats för att försöka vända trenden.
Vår förhoppning är att initiativet med personlig lockdown ska bidra till att vi snabbare kan återgå till ett normalläge.
Covid-19 är en gåtfull sjukdom. Ny kunskap tillkommer hela tiden, men det finns fortfarande många osäkerheter. Varken antikroppar eller genomgången covid-infektion ger ett hundraprocentigt skydd mot att åter blir sjuk eller smitta andra.
Det mest effektiva verktyget för att motverka smittspridning är att följa råd och rekommendationer om fysisk distans.
Vaccination är effektivt för att minska risken för svår sjukdom och död men ger inte ett hundraprocentigt skydd mot att bli sjuk eller smitta andra.
Det krävs också att en majoritet av befolkningen är vaccinerad innan vaccination får effekt på spridningen av covid-19 i samhället. Där är vi inte än.
De senaste dagarna har vi sett en försiktig nedgång av antalet smittade och covid-19-patienter på sjukhusen. Vi hoppas att det inte är en tillfällig trend, utan en effekt av uthållighet och de uppoffringar som både enskilda, näringslivet och andra delar av samhället gjort.