Inför regionvalet den 11 september vill vi i Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) därför understryka vikten av ett aktivt val med den blåa valsedeln.
Det råder brist på vårdplatser och väntetiden för patienterna till att få vård är för lång, mycket till följd av specialistläkarbrist i alla Sveriges regioner. Regionerna har själva försatt sig i denna situation. Värst är bristen inom primärvården där varannan allmänläkarstol står tom. En bra utbyggd primärvård är navet i sjukvården.
Däremot finns det några viktiga steg som politikerna kan ta för att delvis komma till rätta med specialistläkarbristen. Främst handlar det om att minska tiden från läkarexamen till att få en anställning som allmäntjänstgörande läkare, AT. Efter genomförd AT blir läkaren legitimerad och kan påbörja sin specialiseringstjänstgöring, ST. Tiden mellan läkarexamen och legitimation är i dag i snitt 36 månader, trots att AT-utbildningen i sig motsvarar mellan 18 och 21 månader. Därför borde alla Sveriges regioner korta allmäntjänstgöringen till miniminivå på 18 månader enligt Nationella vårdkompetensrådets rekommendationer.
Samtidigt bör man satsa på att utöka handledningen av läkare under allmän- och specialiseringstjänstgöring. Än viktigare är det att alla regioner tar ett proportionerligt ansvar för dimensionering av AT-platserna. För att komma åt flera års brist på AT-platser borde regionerna därför avsätta 19 AT-platser per 100 000 invånare. Då tillsätts tillräckligt med platser samtidigt som ett tiotal köplatser kan betas av varje år. Inga AT-/BT-läkare i dag, inga specialistläkare i morgon.
I Region Östergötland existerar det i dag en vårdplatsbrist som påverkar och hotar patientsäkerheten. Sjuka patienter tvingas köa i timmar på akuten i väntan på en ledig plats, vilket i sin tur skapar en etisk stress hos ansvarig läkare som måste jaga vårdplatser. Orsakerna bakom denna negativa spiral är vårdpersonalens arbetsvillkor, arbetsmiljöproblem och att löneutvecklingen inte hänger med det medicinska ansvaret vi faktiskt har. Dessa frågor måste få större prioritet om specialistläkare och sjuksköterskor ska vilja stanna kvar i regionen i stället för att vända sig till andra arbetsgivare. Ytterst är det en fråga för politikerna, som innebär rejäla ekonomiska satsningar på kärnverksamheten, inte öka personalen inom regionens administration som just nu sker.
Vi vill se ett vårdpolitiskt utfall där man efter valdagen sätter personalens arbetsförhållanden, politiska frågor och framtidsoro först. Vi i SYLF ser nämligen vårdpersonalen som regionens viktigaste valfråga.