Regeringen sviker löftet om billigare hyresrätter

Att investeringsstödet nu avvecklas i förtid kommer att innebära att färre bostäder byggs och till betydligt högre hyror, skriver debattörerna.

Debatt2023-01-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Investeringsstödet för hyreslägenheter och studentbostäder infördes för fem år sedan av den S-ledda regeringen. Syftet var att ge fler möjlighet att bo i en lägenhet med rimlig hyra. Stödet har varit helt avgörande för att så många lägenheter har kunnat byggas. Cirka 60 000 bostäder är färdiga och ytterligare 25 000 är under produktion med hjälp av investeringsstödet. Här i Östergötlands län rör det sig om minst 1 349 lägenheter. 

Högerpartierna har dock varit helt emot detta investeringsstöd. Så när M, KD och SD fick igenom sin budget för 2022 tog de bort stödet och satte med kort varsel stopp för ansökningar. I juni lovade regeringspartierna och SD att alla ansökningar som inkommit i tid (före den 31 december 2021) skulle behandlas och att det skulle finnas pengar för detta. 

I november i år meddelade dock regeringspartierna att investeringsstödet skulle avvecklas i förtid – tvärt emot vad de tidigare lovat. Detta får konsekvenser för byggnationer som redan är planerade och igångsatta. Vem kan längre lita på denna SD-styrda regering?

De 21 000 lägenheter som nu står i kön för att få investeringsstöd riskerar nu att inte alls byggas eller byggas till betydligt högre hyror. I en tid där allting blivit dyrare och hushållens marginaler krymper är kraftigt höjda hyror det sista vanligt folk behöver. 

Linköping är en kommun där många byggnationer påverkas. De vi har kunskap om är de cirka 600 lägenheter där kommunen sålt eller markanvisat kommunal mark för att bygga med hjälp av investeringsstödet. Där kommer hyran bli 25–40 procent högre nu om man tvingas bygga utan investeringsstödet. 

SD och den högerkonservativa regeringen påstår att stödet inte fungerar. Siffrorna talar dock sitt tydliga språk. Sverige har haft det mest omfattande bostadsbyggandet på 30 år och det socialdemokratiska målet om 250 000 nya bostäder till 2020 uppnåddes med råge.

Nu väljer högern att gå tillbaka till en politik som vi vet inte fungerar. Som innebär en blind tro på att marknaden löser allt. En politik som lett till bostadsbrist och skenande priser. Sverige är nu unikt i norra Europa när vi inte längre har stöd för att bygga billiga bostäder.

Att investeringsstödet nu avvecklas i förtid kommer att innebära att färre bostäder byggs och till betydligt högre hyror. Detta leder också i sin tur till en ökad arbetslöshet inom byggbranschen, i en tid då arbetslösheten väntas öka i en svår ekonomisk tid. Sverige kan bättre än så här!