Regeringen försöker försvaga uppdraget som skyddsombud

I dag, den 25 oktober, firar vi skyddsombudens dag. Att vara skyddsombud kan vara fackföreningens viktigaste uppdrag. Men det är ett uppdrag som regeringen understödda av SD hotar och vill försvaga, skriver debattörerna.

Kunskapsbristen hos M, L, KD och SD om hur svensk arbetsmarknad fungerar vet inga gränser. Vem skulle vilja vara skyddsombud utan stöd, skriver debattörerna.

Kunskapsbristen hos M, L, KD och SD om hur svensk arbetsmarknad fungerar vet inga gränser. Vem skulle vilja vara skyddsombud utan stöd, skriver debattörerna.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Debatt2023-10-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att skyddsombud varje dag förhindrar arbetsskador och stoppar dödsolyckor. Deras arbete med att identifiera risker och tillsammans med företag förebygga risker är avgörande för trygga arbetsplatser. 

Medlemmarna väljer sina skyddsombud. Det är en självklarhet för oss att så ska vara. Det är medlemmarna i facket som står upp för skyddsombudens arbete. Det är inte ovanligt att skyddsombud tar svåra duster med arbetsgivare för att tvinga fram investeringar för säkrare arbetsmiljö. Då krävs en stark organisation som står upp för skyddsombuden, utbildar dem och hjälper till i svåra beslut. 

För några veckor sedan gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda hur fler ska kunna bli skyddsombud. Det låter ju toppen. Men när vi synar översätts de fina orden till ”oavsett om skyddsombuden respektive arbetstagarna har en facklig tillhörighet eller inte”. 

Kunskapsbristen hos M, L, KD och SD om hur svensk arbetsmarknad fungerar vet inga gränser.

Vem skulle vilja vara skyddsombud utan stöd? Vem vågar ställa krav på företag då? Förslaget är lika korkat som uppenbarligen riktat mot facket. 

Skyddsombuden behöver tvärtom mer stöd i sina arbeten. Inte minst när vi i dag ser ökad styrning, övervakning, stress, press och till det kopplade sjukdomar särskilt i kvinnodominerade yrken. När vi ser fler skador och dödsolyckor inom särskilt mansdominerade yrken. När vi ser fler otrygga anställningar som skrämmer arbetare till att inte våga säga ifrån vid farlig arbetsmiljö.

Därför uppmanar vi dig att tacka ditt skyddsombud för arbetet i dag. Ännu hellre identifierar du en fara på din arbetsplats och pratar med skyddsombudet om det. Ni kan tillsammans förbättra er arbetsmiljö! 

Tack alla skyddsombud för ert arbete. Ni är guld värda och vi stöttar er!