När landar miljövänligt odlat kött i Östergötlands butiker?

Sveriges regering bör ta ställning och försvara odlat kött i EU av miljö- och djurrättsskäl, skriver debattörerna.

Vi hoppas kunna köpa odlat kött i Östergötland så snart som möjligt, skriver debattörerna.

Vi hoppas kunna köpa odlat kött i Östergötland så snart som möjligt, skriver debattörerna.

Foto: Joakim Nordlund

Debatt2024-07-27 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer odlat kött finnas i butikerna i Östergötland nästa år? Debatten om odlat kött skärps i Europa och globalt. Flera länder i EU är kritiska till innovationen och hävdar att den hotar traditionellt jordbruk. Samtidigt går andra länder framåt: Storbritannien har godkänt odlat kött för husdjur, medan Singapore och Israel tillåter mänsklig konsumtion. Sveriges regering bör ta ställning och försvara odlat kött i EU av miljö- och djurrättsskäl.

Storbritannien är ett föredöme som tillåter odlat kött för husdjur, vilket låter människor vänja sig vid konceptet. Odlat kött är avgörande för att minska husdjurens miljöpåverkan, särskilt för katter som har svårt att enbart äta växtbaserad kost. En omfattande studie visar att katt- och hundfoder står för över en fjärdedel av köttproduktionens miljöpåverkan i USA. Odlat kött erbjuder därmed en överlägsen miljövänlig lösning.

Vi bör konsumera proteinrika baljväxter för deras miljöfördelar, men många väljer fortfarande kött. Därför är det viktigt att uppmuntra en övergång till klimatsmart och miljövänligt odlat kött för dessa konsumenter.

RISE Klimatdatabas visar att bönor är 70 gånger klimatsmartare än svenskt nötkött. I EU står animalieproduktionen för 84 procent av livsmedelsproduktionens växthusgasutsläpp. I Sverige bidrar idisslare till 64,4 procent av metanutsläppen, som globalt orsakar 30 procent av uppvärmningen sedan industrialiseringen. Vilda populationer av ryggradsdjur har minskat med 69 procent sedan 1970, mycket på grund av köttindustrins markanvändning. Östersjöns övergödning, med ett syrefritt område större än Danmark, härrör direkt från nuvarande djurhållning.

Djurens lidande inom köttindustrin kan inte ignoreras. Förra året dödades över 116 miljoner landlevande djur i Sverige. Industrin präglas av systematiskt djurplågeri - från trånga grisboxar till sönderavlade värphönor och instängda kor.

Frågan kvarstår. Kommer regeringen visa ledarskap genom att stödja odlat kött i Sverige och inom EU? Svaret kommer att definiera Sveriges roll i kampen för en hållbar och etisk framtid. Vi hoppas kunna köpa odlat kött i Östergötland så snart som möjligt.