Psykisk ohälsa hos barn och unga måste prioriteras

Den psykiska ohälsan hos barn och unga ökar i snabb takt, samtidigt som vi bevittnar hur köerna till barn- och ungdomspsykiatrin växer sig långa.

Debatt2022-08-13 15:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att den psykiska ohälsan ökar och köerna är långa innebär att väldigt många får vänta oacceptabelt länge på utredning och behandling, vilket i sin tur kan leda till att behandlingsbara tillstånd riskerar att bli ett livslångt lidande.

Trots att mer skattemedel än någonsin nu satsas på att möta den oroande utvecklingen med ökad psykisk ohälsa, är effekterna långt ifrån tillräckliga. Istället för att fokusera på insatser som kan skapa en tillgänglig psykiatrisk vård som är personcentrerad, erbjuds standardlösningar och en alarmerande hög förskrivning av psykofarmaka. Sverige skriver exempelvis ut 1,5 gånger mer antidepressiva preparat än övriga OECD-länder.

Sverigedemokraterna ser mycket allvarligt på att förskrivningen av antidepressiva till barn i åldrarna 5–9 år har ökat med 345 procent från 2006 till 2021. För de barn som är något äldre, 10–14 år, ser vi istället en ökning på 414 procent, och för ungdomar mellan 15–19 år är ökningen 204 procent. Vi menar att en ökad förskrivning av psykofarmaka till barn och unga måste problematiseras i betydligt högre grad. Målsättningen ska vara en kraftigt minskad förskrivning av psykofarmaka, samtidigt som vi säkerställer en behandlingspraxis där långsiktiga och ändamålsinriktade behandlingsåtgärder är rutin. En total återhämtning från psykisk ohälsa kan enbart ske genom en kvalitativ och fullständig vård som är individanpassad.

Sverigedemokraterna har både på nationell nivå, och i Region Östergötland, föreslagit ett batteri med insatser för att stärka barn- och ungdomspsykiatrin. Regionalt ser vi det som en första akut åtgärd att bli kvitt den vårdskuld som idag präglar barn- och ungdomspsykiatrin i vårt län. Vårdskulden har inneburit att personalen inom psykiatrin har tvingats att prioritera de mest akuta fallen, medan andra patienter har bortprioriterats. Detta är en arbetssituation som tär på medarbetarnas samvete och som inte är hållbar.                                                                       

Av den anledningen vill vi att Region Östergötland anställer fler psykoterapeuter för att avlasta verksamheterna. Det är också angeläget att personalen som sliter hårt kompenseras för sina viktiga insatser, inte minst under svåra arbetsförhållanden som dessa. En god arbetsmiljö, bra arbetsvillkor och inflytande över det egna arbetet är en förutsättning för att fler medarbetare inom professionen ska välja att stanna kvar, något som är helt grundläggande för att psykiatrin ska fungera.

Vår skyldighet som politiker är att vidta åtgärder som långsiktigt kan förbättra tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin. 

Sverigedemokraterna är redo att göra de förändringar som krävs för att på riktigt hantera den växande psykiska ohälsan i Sverige och Östergötland.