Svar på "Detta måste göras för att unga ska må bättre" (20/8):
SSU Östergötland presenterar ett antal förslag mot barn och ungas psykiska ohälsa. Först och främst vill vi tacka för kloka förslag i en viktig debatt. Psykisk ohälsa är ett av våra största samhällsproblem som måste tas på största allvar.
Hela samhället behöver kraftsamla och samverka för att göra fler gemensamma insatser. Det krävs både förebyggande insatser för att motverka psykisk ohälsa, såsom att stärka skolan och skapa goda framtidsmöjligheter, men också särskilt riktade insatser för de barn och unga med störst behov av stöd.
Jag delar SSU:s analys att mer personal med rätt kompetens behövs för att möta den psykiska ohälsan bland barn och unga. Barn- och ungdomspsykiatrin har länge haft en hög tillströmning av patienter och ett stort antal väntande till utredning och behandling. Många av dem behöver en mer komplex utredning och utredning. För att förbättra tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin gör vi därför en satsning på 10 miljoner. Pengarna ska användas till att stärka bemanningen genom att anställa fler nyutbildade psykologer. Därigenom ska de erfarna psykologerna i högre grad kunna fokusera på de mer komplexa utredningarna.
Just nu pågår också stora förändringar inom länets psykiatri. Bland annat inrättades vid årsskiftet ett psykiatricentrum, som bland annat representerar samtliga psykiatriska kliniker och barn- och ungdomshälsorna. Tack vare att vi samlar all kompetens i länet kan vi arbeta för en bättre tillgänglighet, erbjuda bra behandlingar och metoder i såväl öppen- som slutenvård och säkerställa att patienter får en god vård.
Vidare lyfter SSU Östergötland frågan om psykiatrisk akut mobilitet, eller i dagligt tal psykiatriska ambulanser. Det finns även ett medborgarförslag kring psykiatriambulans som beretts i ett tidigare regionfullmäktige. Därför kartlägger regionen just nu hur stort länets behov är av psykiatrisk akut mobilitet och hur ett sådant system skulle kunna organiseras på bästa sätt.
För mig som socialdemokrat och regionråd är den psykiska ohälsan ett av våra största samhällsproblem. Jag är fast besluten att verkställa de åtgärder vi nu genomför och utesluter heller inte att vidta ytterligare åtgärder för att bekämpa den psykiska ohälsan bland barn och unga.