Frågan om att privatisera delar av kriminalvården har lyfts, och flera debattörer argumenterar för att det kan vara en god idé. Det tycker inte jag. Det kan finnas fördelar med att privatisera vissa verksamheter, såsom äldreboenden eller kommunens avfallshantering, men att privatisera kriminalvårdens verksamhet är fel väg att gå.
Länder som Storbritannien, USA och Australien har privatiserat delar av sin kriminalvård av samma anledning som Sverige diskuterar i dag. Nämligen att rädda situationen med överfulla fängelser. Dessvärre påvisar utvärderingar som gjorts att personalen på dessa anstalter har sämre utbildning samt mindre kunskap och erfarenhet, vilket lett till fler konflikter och minskad säkerhet. För att effektivisera har rehabilitering och återfallsförebyggande arbete prioriterats bort och i stället är de intagna personligt ansvariga för sin rehabilitering.
Även i frivården blev intresset för rehabilitering i princip noll. Privata frivårdskontor i Storbritannien ersatte människor med maskiner för att spara pengar. Personen som stod under övervakning fick besvara frågor i ett bås för att avgöra om risken för återfall i brott hade minskat. I USA har fängelsedirektörer mutat domare att utdöma höga straff för mycket lindriga brott, samt bett dem hänvisa de dömda till företagens fängelser.
Dessutom behöver en viktig fråga ställas. Är det lämpligt att privata företag håller människor fängslade? Jag anser att vinstdrivande arbete inom detta område riskerar att öka incitamenten att fängsla fler människor och utdela högre fängelsestraff som inte står i proportion till brottet.
Ytterligare en fråga att ställa sig är vad som skulle kunna hända om de kriminella själva lyckas starta och bedriva fängelser.
Just nu arbetar kriminalvården hårt för att möta utmaningarna de står inför. Det byggs för fullt, rekrytering pågår och samtidigt fortgår arbetet med kvalitativ, återfallsförebyggande och säker kriminalvård. Detta genom att öka samverkan med andra samhällsaktörer, frigöra platser på behandlingshem och skapa fler möjligheter att avtjäna straff utanför fängelset, bland annat med fotboja.
Med statligt styrd kriminalvård säkerställs att vi fortsatt arbetar brottsförebyggande, humant och rättssäkert. Privatisering av kriminalvården är ingen långsiktig lösning, utan snarare en handling som är ineffektiv och i värsta fall kontraproduktiv.