Pandemin har visat att det finns mycket inom äldreomsorgen som kan förbättras. Men det finns inga belägg för att privata utförare skulle vara en del av problemet. Tvärtom är de en del av lösningen.
Företag och idéburna organisationer utgör för närvarande omkring 20 procent av äldreomsorgen. Vårdföretagarna representerar en stor del av dessa. Våra medlemmar har kollektivavtal och är viktiga samarbetspartners till kommunerna.
Nationella undersökningar visar att del allra flesta äldre är nöjda med personalens omhändertagande såväl i privat som offentlig omsorg – så också i Linköping. I Socialstyrelsens kvalitetsmätning enhetsundersökningen har privata aktörer bättre resultat, såväl inom hemtjänst som äldreboende.
Det ställs i praktiken också högre krav på privata utförare än på kommunalt driven äldreomsorg. Detta eftersom de behöver tillstånd från Inspektionen för Vård och omsorg (Ivo). Ivo granskar utförarnas förutsättningar att bedriva en god äldreomsorg, till exempel när det gäller utbildning och erfarenhet.
Privata alternativ är en förutsättning för att Linköpings äldre ska kunna välja vem som ska hjälpa dem i hemmet med omsorg och service. Det finns ett kompakt stöd bland svenskar för detta. Åtta av tio är för valfrihet i hemtjänst.
Vi vet också från forskning att äldre blir mer nöjda med sin hemtjänst när de får välja. Valfriheten bidrar också till kvalitetskonkurrens. Den gör att alla aktörer måste stå på tå för att tillhandahålla en omsorg som de äldre och deras anhöriga uppskattar.
En mångfald av utförare ger också Linköpings undersköterskor bättre möjlighet att välja arbetsgivare, göra karriär och förverkliga sina visioner om en god äldreomsorg genom att starta eget.
Den nationella arbetsmiljöundersökningen Jobbhälsoindex visar att medarbetare i privat driven omsorg är mer nöjda i flera hänseenden, till exempel när det gäller ledarskapet och möjligheterna att påverka hur arbetsuppgifterna utförs.
Privat driven äldreomsorg och dess medarbetare är en viktig del av välfärdens vardag. Oavsett driftsform strävar alla efter samma sak: att säkerställa att äldre får en god och värdig tillvaro.
Det vore önskvärt att Linköpings politiker satte fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för äldreomsorgens utförare att uppnå detta. Det sker bäst genom samverkan – inte genom att utesluta väl fungerande verksamheter på ideologisk grund.