Vi kommer aldrig låta mörka krafter tysta oss

Under lördagen fick den politiska majoriteten reda på att prideflaggorna utanför kommunkontoret skurits ned. De hade även bränts och lämnats på torget. Händelsen är anmäld till polisen, skriver majoriteten i Ödeshög.

Att på detta sätt sprida hat mot enskilda individer eller grupper kommer Ödeshögs politiska majoritet alltid gå emot, skriver majoriteten i Ödeshög.

Att på detta sätt sprida hat mot enskilda individer eller grupper kommer Ödeshögs politiska majoritet alltid gå emot, skriver majoriteten i Ödeshög.

Foto: Stina Stjernkvist/TT/Corren arkiv

Debatt2023-10-23 11:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under fredagen öppnades Ödeshögs pridehelg. Med på invigningen fanns representanter för Ödeshögs politiska majoritet samt Teodor Johansson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden, som höll ett tal och officiellt öppnade årets helg. Under helgen anordnades aktiviteter som både firade hur långt Sverige har kommit i att garantera HBTQ+-personers rättigheter samt uppmärksamma allt det som finns kvar att göra.

Under lördagen fick den politiska majoriteten reda på att prideflaggorna utanför kommunkontoret skurits ned. De hade även bränts och lämnats på torget. 

Händelsen är anmäld till polisen.

Sverige är ett öppet och tolerant land. Bland de rättigheter grundlagen garanterar oss finns yttrandefriheten. Det är en rättighet vi aldrig kommer undergräva eller ifrågasätta. Ett öppet, tolerant och framförallt demokratiskt land kräver yttrandefrihet. Vi värnar en respektfull och öppen debatt där olika ståndpunkter kan yttras och höras. Att sabotera och förstöra på det här sättet är inte en del av en öppen debatt.

Pridehelgen är menad att vara fylld av glädje. I Sverige och Ödeshög ska alla medborgare känna sig välkomna och framför allt respekterade. Att på detta sätt sprida hat mot enskilda individer eller grupper kommer Ödeshögs politiska majoritet alltid gå emot. Vi kommer aldrig låta de mörka krafterna tysta oss i att stå upp för principen om allas lika värde. Vi fördömer brännandet av flaggorna. Att lämna en bränd flagga är inte bara en symbol för meningsmotstånd. Det är även menat att sprida skräck i redan utsatta individer. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet kommer aldrig tillåta att sådan skräck sprids.

Vi kommer aldrig glömma de unga som i dag får ord som ”bög” använda emot sig som skällsord. Vi kommer aldrig glömma de som i andra delar av världen riskerar att fängslas eller till och med mördas på grund av sin identitet. Och vi kommer aldrig glömma att även här i toleranta Sverige och Ödeshög finns det personer som inte vågar, får eller kan vara öppna med sin sexuella läggning eller sin identitet. 

Vi hoppas att Ödeshögs medborgare kommer att vara med oss i att fira de framsteg som gjorts för HBTQ+-personer, samtidigt som vi fortsätter arbeta för allt som finns kvar att göra.