Pressmeddelandepolitik döljer nedskärningar i vården

Sedan flera år använder de styrande partierna i Region Östergötland en form av pressmeddelandepolitik.

Debatt2021-12-16 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är en metod som man använder för att presentera mindre och tillfälliga satsningar samtidigt som man döljer strukturella besparingar och nedskärningar. 

Förra veckan såg vi ett nytt exempel på detta. Genom ett utspel om att man ”satsar” tillfälliga resurser försöker man dölja att man de facto beslutar om en nedskärning i sjukvården med 270 miljoner nästa år. Deras mål är att regionen ska ha 300 färre som arbetar i sjukvården om ett år. Men om detta vill de helst inte prata.

Hela världen befinner sig mitt uppe i en pandemi som vi ännu inte ser slutet på. Pandemin har utsatt hela samhället för mycket stora påfrestningar. Det gäller inte minst sjukvården. Pandemin har tydligt blottat svagheterna i sjukvården. Med brist på vårdplatser och en rejäl underbemanning är det endast tack vare personalens stora uppoffringar som sjukvården inte havererat totalt. Pandemin har gjort det tydligt att sjukvården behöver rustas starkare med mer personal och fler vårdplatser.

Mitt i denna situation väljer man alltså från Socialdemokraterna och de övriga partierna att gå fram med krav på besparingar om 270 miljoner varav 200 miljoner ska sparas på personalen. Vid senaste mötet med regionstyrelsen uppgav man det bland annat innebär att antalet anställda ska minska med 300 personer nästa år. Då vet vi också att de planerar ytterligare stora besparingar de kommande åren.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att sjukvården behöver mer resurser för att klara av att ge östgötarna den bästa tänkbara sjukvården. För oss i Vänsterpartiet är det uppenbart att vi behöver fler som arbetar i sjukvården, inte färre. 

I den kommande valrörelsen kommer de andra partierna låta som om de vill satsa på resurser till sjukvården. Men då är det viktigt att komma ihåg att deras pressmeddelanden och utspel inte är mycket värda då de i praktiken för en nedskärningspolitik. 

Vänsterpartiet är det enda partiet som konsekvent står upp för en välfärd för alla och som säger nej till nedskärningar!