Personaloptioner kan öppna för möjligheter

Med rätt reformer kan personaloptioner bli attraktiva och ge fler snabbväxande företag, skriver debattörerna.

Debatt2016-02-18 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snabbväxande företag är av stor betydelse för tillväxten av jobb och för hela samhällets välstånd. Tillväxtanalys har visat att en liten grupp av snabbväxande företag står för en oproportionerlig stor del av ökningen i sysselsättning. Dessa företag är ofta yngre än genomsnittet, har en hög kunskapsnivå och uppstår i de flesta branscher. De har ett stort behov av att attrahera personal med rätt kompetens och riskvilligt kapital.

Internationella erfarenheter visar att personaloptioner ger fler snabbväxande företag. Detta sker genom att förenkla rekrytering av spetskompetens samtidigt som grundare kan ”låna ut” ägarandelar till riskkapitalfonder, vilket förbättrar kapitalförsörjningen. Dagens skatteregler kring personaloptioner gör dock detta omöjligt.

En offentlig utredning kommer i mars presentera förslag på hur personaloptioner kan göras mer attraktiva. Detta är välkommet. Samtidigt är det ingen enkel uppgift.

Sverige har olika skattesatser för inkomst av kapital och inkomst av tjänst, vilket innebär att utfärdandet av personaloptioner måste avgränsas i någon mån för att undvika skatteplanering och missbruk. Utmaningen ligger i att hitta väl avvägda begränsningar.

För att reformen ska bli framgångsrik bör ett antal viktiga principer uppfyllas, som arbetsmarknadens parter inom Tjänstesektorns samarbetsavtal tagit fram. Några av dessa är:

- Personaloptioner ska betraktas som ett incitamentsprogram för att öka försörjning av kapital och spetskompetenser till företagen. De ska inte användas för skatteplanering eller för att kringgå lönebildningen.

- Personaloptioner ska beskattas som inkomst av kapital när pengarna finns i handen på mottagaren – inte i förväg.

- Reglerna för personaloptioner bör vara transparenta och förutsägbara. De ingående parterna ska ha god kunskap och vara välinformerade kring avtalet.

- Nya regler bör införas med försiktighet för att därefter utvärderas och omprövas regelbundet.

Med detta i åtanke kan förslaget om personaloptioner bidra till att fler, framgångsrika och innovativa företag växer sig stora i Sverige.

Ulf Lindberg

näringspolitisk chef Almega

Peter Larsson

samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer

Lars Jagrén

chefekonom Unionen