I januariöverenskommelsen har Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats med Liberalerna och Centerpartiet om att fri hyressättning ska införas för nybyggda hyresrätter. Fastighetsägaren ska alltså ha rätt att själv bestämma hyran utan att behöva förhandla med Hyresgästföreningen.
Det finns en tilltro till att marknaden löser alla problem och att fri hyressättning eller marknadshyror kommer att leda till att det byggs mycket fler hyresrätter. Ola Johansson, Centerpartiets bostadspolitiske talesperson, skriver till exempel i Svenska Dagbladet den 18 februari 2019 att fri hyressättning kommer leda till ”fler hyresrätter och bättre fungerande flyttkedjor”.
Men finns det stöd för att marknadshyror eller fri hyressättning leder till ökat byggande av hyresrätter, särskilt sådana som vanligt folk har råd att hyra?
Nej, det finns överhuvudtaget inga belägg för att införande av fri hyressättning kommer att leda till att nyproduktionen tar fart, i synnerhet inte byggande av hyresrätter som normalinkomsttagare kan efterfråga. I andra länder som infört marknadshyra (till exempel Finland) har man inte kunnat konstatera att produktionen av hyresrätter ökade.
Detta bekräftas också av flera stora privata fastighetsägare. Bland annat har Stena Fastigheter, Einar Matsson och Veidekke uttalat sig om att fri hyressättning i nyproduktion inte kommer göra att de bygger mer. Precis som Lennart Weiss på Veidekke konstaterar i ett pressmeddelande (den 11 januari 2019) kommer förslaget om fri hyressättning inte leda till att det byggs mer eftersom ”dagens nyproduktionshyror redan ligger nära marknadsnivån”.
”Fri hyressättning” leder alltså inte till att det byggs mer. Det betyder att bostadsbristen kommer att bestå, samtidigt som hyresgästernas ställning kommer att bli svagare.
Nu vilar ansvaret tungt på de politiker som är beredda att försämra konsumentskyddet utan att det leder någon positiv effekt på byggandet och bostadsbristen.
Björn Johansson
ordförande Hyresgästföreningen region Sydost