Överskott till ökad trygghet – inte skattesänkningar

Att argumentera för att Linköpings överskott ska användas till sänkta skatter i stället för investeringar i ökad trygghet och stärkt välfärd är verklighetsfrånvänt, menar Kristina Edlund och Eva Lindh, Socialdemokraterna.

Behovet av investeringar i vår gemensamma trygghet borde vara tydligt för de allra flesta, skriver artikelförfattarna.

Behovet av investeringar i vår gemensamma trygghet borde vara tydligt för de allra flesta, skriver artikelförfattarna.

Foto: Carina Glenning

Debatt2021-09-07 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Hög tid för sänkt skatt i Linköping" (31/8).

Tack vare regeringens stora satsningar på mer pengar till kommunerna har Linköpings kommun gått med stora överskott i flera år. Märkligt nog har alliansen valt att lägga sparkrav på välfärden och skolan i stället för att använda överskotten till att höja kvaliteten.

Christian Ekström och Erik Bengtzboe från Skattebetalarnas förening menar att överskotten borde användas till att sänka skatten. De väljer tveklöst en knepig tidpunkt för att hävda att kommunalskatten i Linköping borde sänkas. 

Detta efter en vecka där behovet av investeringar i vår gemensamma trygghet borde vara tydligt för de allra flesta. För även om Linköping är en välmående kommun är behoven stora. Inom skolan, äldreomsorgen och inte minst det brottsförebyggande området. 

Här är det uppenbart att vi står inför ett problem som växer. Där hela bostadsområden upplevs som otrygga och där handel med narkotika sker öppet. Här måste samhället slå tillbaka med full kraft. Det krävs både fler poliser och hårdare straff och att kommunen satsar på ett offensivt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. 

Vi socialdemokrater har bland annat föreslagit:

- Polisstationer i våra stadsdelar och stärkt områdespolis.

- Utökad kamerabevakning.

- Ökat stöd till föreningar som arbetar för att öka tryggheten.

- Stärka socialtjänstens närvaro i kommundelarna.

- Minskad segregationen genom att begränsa asylsökandes möjligheter att bosätta sig i Skäggetorp, Ryd och Berga.

Linköpings kommun kan fortsätta vara kommunen där drömmar blir verklighet – om vi håller ihop. Om vi säger nej till sänkta skatter som går ut över sjukvård, skola och trygghet. Och nej till större klyftor och fortsatt vinstjakt i välfärden.