Överbeskattning i miljonklass för östgötarna

Under dessa veckor lämnar kommuner och regioner sina budgetresultat för 2021. De flesta badar i pengar medan medborgarna dignar under elräkningar och bensin/dieselpriser.

Debatt 25 januari 2022 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min egen kommun, Åtvidaberg, redovisar ett överskott i förhållande till budget på cirka 50 miljoner. Linköping går plus med 850 miljoner, och regionen mera än en halv miljard. Det är hisnande belopp och en makalös överbeskattning av östgötarna. 

Var kommer dessa pengar ifrån. Ja, en stor del är kommunalskatt och en del är statsbidrag till kommunen. Men allt tas ur samma plånbok, nämligen skattebetalarnas. Politikerna har nämligen inga pengar som de inte först tagit från sitt folk.

Vad betyder detta för en familj i till exempel Åtvidaberg. Vi är väl högst 10 000 skattebetalare och med ett överskott i kassan på 50 miljoner blir det 5 000 kronor per person. I medeltal. För en familj i normal inkomstnivå torde det vara en bra bit över 10 000 för 2021. De pengarna hade behövts för att betala elräkning och bensin eller diesel till bilen, i stället för att nu – som kommunalråden Lidberg och Magnusson gör – föreslå ”hittapå”-aktiviteter för att förbruka pengarna. Jag förutsätter nämligen att de aktiviteter och investeringar som beslutades i 2021 års budget var väl motiverade. Varken mer eller mindre. 

Nu är det inte tekniskt möjligt att betala tillbaka pengarna direkt, men pengarna borde läggas i ett skattekonto för att kunna sänka kommunalskatten kommande år. Den skattehöjning som majoriteten beslutade 2020 var fel och onödig, vilket bland annat Moderaterna reserverade sig mot. 

Överskottet i Linköping torde betyda ännu mera per person och överskottet i regionen därtill. 

Vi måste kräva av våra politiker att klä av sina spenderbyxor och hushålla med skattebetalarnas pengar.  


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa