Över 18 Ă„r för att utföra vĂ„rd- och omsorgsuppgifter

Debatt2022-03-15 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ "Kommunen som begrĂ€nsar arbete för unga – inte lagen" (25/2):

Linköpingslistan hÀvdar i en insÀndare att kommunen begrÀnsar arbete för unga inom omsorgen och att vi som arbetsgivare kan ha överseende med lagen. I vanlig ordning försÀkrar man sig inte om vad som faktiskt gÀller utan ser genast möjligheten till att plocka billiga politiska poÀnger.

Sanningen Àr att det enligt Arbetsmiljöverkets förordning 2012:3 Àr förbjudet för ungdomar under 18 Är att utföra vÄrd- och omsorgsuppgifter inom hemtjÀnst, psykiatri, hemsjukvÄrd och demens. Det Àr dock möjligt inom Leanlinks verksamheter att utföra vissa kringuppgifter sÄsom lokalvÄrd, serviceuppgifter och social samvaro med brukare.

2021 beslutades dock med anledning av covid-19 som Àr klassat av EU som en smitta i smittklass 3, att inga under 18 Är skulle tas emot i verksamheten utifrÄn föreskriften om smittrisker AFS 2018:4. Den bedömning Leanlink gjort inför 2022 Àr att det Àr möjligt för ungdomar under 18 Är att ha feriearbete i verksamheterna. För ungdomarnas egen sÀkerhets skull kommer Leanlink dock att krÀva att de som Àr under 18 Är ska ha pÄgÄende utbildning inom de utbildningar inom i huvudsak vÄrd och omsorg. De uppgifter som finns pÄ kommunens hemsida för feriejobb har tyvÀrr varit felaktiga och ska justeras. Det förÀndrar dock inte faktumet att man behöver vara 18 Är fyllda för att kunna utföra vÄrd- och omsorgsuppgifter inom bland annat hemtjÀnst och psykiatri.