Över 18 år för att utföra vård- och omsorgsuppgifter

Debatt 15 mars 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Kommunen som begränsar arbete för unga – inte lagen" (25/2):

Linköpingslistan hävdar i en insändare att kommunen begränsar arbete för unga inom omsorgen och att vi som arbetsgivare kan ha överseende med lagen. I vanlig ordning försäkrar man sig inte om vad som faktiskt gäller utan ser genast möjligheten till att plocka billiga politiska poänger.

Sanningen är att det enligt Arbetsmiljöverkets förordning 2012:3 är förbjudet för ungdomar under 18 år att utföra vård- och omsorgsuppgifter inom hemtjänst, psykiatri, hemsjukvård och demens. Det är dock möjligt inom Leanlinks verksamheter att utföra vissa kringuppgifter såsom lokalvård, serviceuppgifter och social samvaro med brukare.

2021 beslutades dock med anledning av covid-19 som är klassat av EU som en smitta i smittklass 3, att inga under 18 år skulle tas emot i verksamheten utifrån föreskriften om smittrisker AFS 2018:4. Den bedömning Leanlink gjort inför 2022 är att det är möjligt för ungdomar under 18 år att ha feriearbete i verksamheterna. För ungdomarnas egen säkerhets skull kommer Leanlink dock att kräva att de som är under 18 år ska ha pågående utbildning inom de utbildningar inom i huvudsak vård och omsorg. De uppgifter som finns på kommunens hemsida för feriejobb har tyvärr varit felaktiga och ska justeras. Det förändrar dock inte faktumet att man behöver vara 18 år fyllda för att kunna utföra vård- och omsorgsuppgifter inom bland annat hemtjänst och psykiatri.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa