Sätt fart på Östergötlands ekonomi

Näringslivet efterfrågar långsiktiga offentliga satsningar – nu, skriver Simon Helmér, vd Östsvenska Handelskammaren och Maria Björk Hummelgren, vice vd och näringspolitisk chef.

Arbetslösheten i Östergötland är högre än i övriga landet, trots det upplever många företag svårigheter vid rekrytering. Mer och rätt kunskap till fler måste prioriteras, skriver Simon Helmér, vd Östsvenska Handelskammaren och Maria Björk Hummelgren, vice vd och näringspolitisk chef.

Arbetslösheten i Östergötland är högre än i övriga landet, trots det upplever många företag svårigheter vid rekrytering. Mer och rätt kunskap till fler måste prioriteras, skriver Simon Helmér, vd Östsvenska Handelskammaren och Maria Björk Hummelgren, vice vd och näringspolitisk chef.

Foto: Östsvenska handelskammaren/Micke Pihlblad

Debatt2024-09-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår östsvenska region står inför allvarliga utmaningar. En av de mest uppenbara är undermåliga väg- och järnvägar, vilka dagligen påverkar östgötska företag och resenärer. En annan livsviktig funktion för näringslivet är en trygg och hållbar energiförsörjning. Det saknar södra Sverige i dag. Lägg därtill oron för den utbredda organiserade brottsligheten som varje dag lockar barn och unga, som borde vara i skolan och förberedas för ett gott liv i samhällsgemenskapen.

Dessa utmaningar måste politiken adressera och hantera. Vi välkomnar i regeringens budget för 2025 prioriteringen på det eftersatta underhållet av vägar och järnvägar. Samtidigt måste spadar sättas i backen för redan planerade projekt som Ostlänken, Förbifart Söderköping och andra leder mellan tongivande arbetsgivare och centrala noder i transportsystemet. Detta är viktigt också för att Sverige ska leva upp till åtaganden som medlemsland i Nato och den egna försvarsförmågan.

I budgeten aviserar regeringen en dryg 1 miljard kronor nästa år på energisatsningar och den gröna omställningen, som bland annat ska gå till ökade ekonomiska incitament för vindkraft och finansieringsmodell för ny kärnkraft. Gott så – om än alldeles för lite. Näringslivet efterfrågar alltid långsiktighet och energiområdet är inget undantag. Men östsvenska bolag behöver mer pålitlig, fossilfri el här och nu för att klara sin produktion och för att Sverige ska klara sina klimatmål.

Lågkonjunkturen har varit kännbar för östsvenska bolag. Att regeringen nu lägger en mer offensiv budget med fokus på ökad köpkraft för hushållen är välkommet. Emellertid har många kommuner det tufft ekonomiskt, vilket slår mot den kommunala verksamheten där skolan står för den största utgiftsposten. Det i ett läge då skolresultaten behöver förbättras och dialogen mellan utbildningssektorn och arbetsmarknaden fördjupas. Arbetslösheten i Östergötland är högre än i övriga landet, trots det upplever många företag svårigheter vid rekrytering. Mer och rätt kunskap till fler måste prioriteras.

Regeringen aviserar krafttag mot organiserad brottslighet, bland annat genom ökade anslag till myndigheter för samverkan mot cyberbrott och bedrägerier. Det är en viktig satsning. Likväl tror vi att förebyggande insatser inom socialtjänst och skola är minst lika viktiga för att källan av nyrekryteringar till gängen ska sina och barn och unga ser att en annan väg i livet är möjlig.

Östsvensk ekonomi behöver få fart. Siffror en sak, verkstad en annan. Inom avgörande områden som infrastruktur, energiförsörjning, utbildning och säkerhet behöver skyndsam utveckling ske. Vi uppmanar politiken att se överbrygga sektorer och se helheten. Östgötska företag har framtidstro och vill växa, men då krävs strategiska offentliga investerar som skapar rätt förutsättningar – nu.