Varje år försvinner en fjärdedel av akademikerna som jobbar i kommunerna. Det är naturligt att det finns en viss personalomsättning på en arbetsplats. Medarbetare går i pension eller går vidare till nya utmaningar och behöver ersättas. Stor personalomsättning gör kommunens verksamhet sämre. De som stannar kvar får lägga mycket tid på rekrytering och introduktion av nya kollegor.
Skillnaderna i Östergötland är de största i landet. Söderköping har förhållandevis låg personalomsättning, 15 procent valde att byta jobb mellan 2022 och 2023. I Ödeshög och Finspång var samma siffra kring 30 procent, var tredje akademiker i kommunen valde på ett år att byta jobb.
Vad en optimal personalomsättning är svårt att säga, men alla som någon gång bytt jobb vet att det tar tid att komma in i något nytt. Kunskapsintensiva verksamheter kräver betydande inskolning för att kunna hantera komplicerade arbetsuppgifter.
Det finns tydliga orsaker till hög personalomsättning. När vi frågar våra medlemmar, akademiker i kommunerna, så har sju av tio funderat på att byta jobb det närmaste året. De främsta kraven för att stanna kvar är högre lön, en rimlig arbetsbelastning och ett tillitsbaserat ledarskap.
Välfärdens akademiker måste kunna göra lönekarriär inom yrket. Varje kommun behöver lägga upp en strategi för hur man ska bli en attraktiv arbetsgivare för att få fler att stanna kvar längre. Vad planerar Östergötlands kommuner att göra för att behålla medarbetare?
Så länge som det bästa sättet att höja sin lön är att byta jobb kommer personalomsättningen att fortsätta vara hög. I dag ger lång erfarenhet ofta bara några tusenlappar mer i månaden jämfört med den som är helt ny i yrket.
De närmaste tio åren behöver närmare en 250 000 nya akademiker anställas i kommuner och regioner, enligt uppskattningar från Sveriges kommuner och Regioner (SKR). Med växande brist på arbetskraft ökar kraven på kommunerna.
Akademikerförbundet SSR vill se en större systematik i arbetet med strategisk kompetensförsörjning i varje kommun för att förhindra en akut kompetenskris i offentlig sektor. Kan vi få stopp på den osunt höga personalomsättningen kan vi skapa trygghet på arbetsplatserna och därigenom minska sjukskrivningarna och skapa friskare arbetsplatser.
Akademikerförbundet SSR kräver att Östergötlands kommuner:
1. Tar fram en plan för att fler ska vilja jobba kvar i kommunen.
2. Satsar på de erfarnas löner. Utbildning och erfarenhet måste löna sig bättre.
3. Inför tydliga karriärtjänster för bättre möjligheter att göra karriär också i kommunen.
4. Införa individuella utvecklingsplaner för alla medarbetare för att minska personalomsättningen.
5. Utveckla chefsutvecklingsprogram för att stärka alla kommunens chefer.