Östergötland brister i tillgång till betaltjänster

Landets länsstyrelser larmar om att många i dag har svårt att betala. Inte för att de saknar pengar, utan för att de inte har tillgång till de tekniska verktyg som krävs, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Länsstyrelserna har nu larmat i flera år om situationen och att utanförskapet blir allt värre. Det är hög tid att våra politiker lagstiftar om rätten att använda kontanter, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Länsstyrelserna har nu larmat i flera år om situationen och att utanförskapet blir allt värre. Det är hög tid att våra politiker lagstiftar om rätten att använda kontanter, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Foto: Pressbild/Fredrik Sandberg/TT

Debatt2025-01-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den årliga rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2024” framgår att inte en enda av landets länsstyrelser gör bedömningen att situationen är tillfredsställande för exempelvis grupper som äldre och personer med funktionsnedsättning.

Länsstyrelsen i Östergötland rapporterar att många av invånarna i dag är utan tillgång till grundläggande betaltjänster. Rapporten lyfter särskilt fram problematiken för de som befinner i digitalt utanförskap samt för personer som saknar betalkonto. Den senare gruppen har stora problem att betala sina räkningar.

Länsstyrelsens rapport tar upp att många upplever en känsla av maktlöshet och att samhället överger dem när allt ska skötas digitalt. En annan grupp som påverkas negativt av den bristande tillgången till betaltjänster är föreningsaktiva. Här finns många barn och unga som inte alltid har digitala betalverktyg och de riskerar enligt Länsstyrelsen att tappa i engagemang till följd av svårigheterna med betalningar.

Det beräknas att en halv till en miljon svenskar behöver använda kontanter. Klyftan mellan de som använder digitala betaltjänster och de som inte gör det blir allt större. För vissa blir det enklare, smidigare och snabbare. För andra blir det svårare, för att inte säga omöjligt. Så kan vi inte ha det i ett demokratiskt samhälle.

Nyligen presenterades en statlig utredning som föreslår att livsmedelsbutiker och apotek ska vara skyldiga att ta emot kontanter. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt. Om kontanter ska finnas kvar som betalmedel i framtiden, vilket utredaren och finansmarknadsminister Niklas Wykman beskrev som syftet, så krävs att betydligt fler aktörer tar sitt ansvar. Människor måste kunna använda kontanter för att betala sina räkningar, resa kollektivt, köpa kläder och få vara delaktiga i olika sammanhang. 

Kontanter är också det enda betalningsmedel som är oberoende av el- och telekommunikationer. För Sveriges beredskap är det också viktigt att kontanterna finns kvar.

Många länder i Europa ser riskerna med att kontanterna är på väg att försvinna. I Holland, Österrike, Spanien och Danmark är det lag på att kontanter ska accepteras som betalmedel. Norge skärpte nyligen sin lagsstiftning på området så att det blev skarpa böter för de affärer som inte tar emot kontanter. EU-kommissionen har nyligen föreslagit en förordning om att kontanter ska accepteras i hela Eurozonen.

Omvärlden ser på Sverige som ett avskräckande exempel när det gäller kontanterna, de vill inte hamna i samma situation som vi gjort. Jag har gjort otaliga intervjuer med journalister från Tyskland Storbritannien, Spanien, Italien med flera som inte kan förstå hur våra politiker och myndigheter kan låta det gå så långt att kontanterna inte längre kan användas i samhället.

Kontanterna fyller en viktig funktion som vi inte får förlora. Länsstyrelserna har nu larmat i flera år om situationen och att utanförskapet blir allt värre. Det är hög tid att våra politiker lagstiftar om rätten att använda kontanter, med ordentlig tillsyn och böter om det inte efterlevs, så att alla får möjlighet att sköta sina betalningar.