Östergötland behöver ett hospice

Vi ser att Östergötland saknar ett hospice som komplement till den palliativa vård som i dag erbjuds, skriver Lisa Kastbom, Gunnar Carlgren och Sanna Detlefsen, Stiftelsen Hospice Östergötland.

Den vård som erbjuds blir också helt avgörande för hur närståendes situation blir och hur de sedan kan ta sig vidare i livet efter att den sjuke dör, skriver debattörerna.

Den vård som erbjuds blir också helt avgörande för hur närståendes situation blir och hur de sedan kan ta sig vidare i livet efter att den sjuke dör, skriver debattörerna.

Foto: Arkivbild

Debatt2024-10-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det faktum att vi alla ska dö är en svår existentiell fråga som många av oss grubblar på. Vi föds och vi dör, det har vi alla gemensamt. Det är naturligt att hålla tankarna på döden på armlängds avstånd, men så kommer en dag då den gör sig påmind. 

I Sverige dör omkring 90 000 människor varje år. För de flesta kommer inte döden plötsligt, utan efter en tids sjukdom. Den vård som erbjuds i slutskedet blir helt avgörande för hur den sista tiden ska bli – kaotisk och svårhanterlig för några och lugn och fridfull för andra. Den vård som erbjuds blir också helt avgörande för hur närståendes situation blir och hur de sedan kan ta sig vidare i livet efter att den sjuke dör. Oavsett livssituation är det grundläggande i en tid med jämlik vård i fokus att alla människor ska erbjudas olika alternativ för att den sista tiden ska bli så meningsfull som möjligt, både för den som är sjuk och för närstående runt den sjuke. Så ser det inte alltid ut i dag!

Berättelserna är många från människor som inte får sin vilja om vård i livets sista tid tillgodosedd. Det finns beskrivningar från närstående som upplever att de framstår vara i vägen när de vakar över en älskad person och från människor som inte upplever att de får det stöd som de behöver den sista tiden i livet. Inte sällan handlar det om människor som redan innan besked om allvarlig sjukdom och förestående död har, eller har haft, en utsatt livssituation. 

Vilka alternativ finns då att erbjuda? Många yngre känner sig tveksamma till att ansöka om plats på särskilt boende då dessa ju är utformade för att i första hand ta hand om människor med hög ålder och en komplex sjukdomsbild där demenssjukdom är vanligt förekommande. Vård i det egna hemmet förutsätter oftast en resursstark samboende som kan ge trygghet till den som är sjuk. 

Vi ser att Östergötland saknar ett hospice som komplement till den palliativa vård som i dag erbjuds. Hospice är en vårdform som ofta drivs inom ramen för idéburen vård och omsorg och det finns flera goda exempel i Sverige där regioner har vårdavtal med aktörer som erbjuder denna vårdform. I hospicefilosofin ligger att vården skall omfatta både den sjuke och de närstående, och den skall stödja alla dimensioner av lidande: det kroppsliga, det sociala, det psykiska och det existentiella. 

För att alla människor ska kunna få en jämlik, professionell, nära vård under hela sin livsresa vill Stiftelsen Hospice Östergötland att Region Östergötland ska ha med hospicefrågan i sin plan för utveckling av regionens vård i livets slutskede. Vi vill vara med på den resan och bidra med vår kunskap och kompetens för att alla invånare i Östergötland ska få förutsättningar för att gå en god och värdig död tillmötes.