Orosanmälan måste nå socialtjänsten tidigare

Sedan en tid tillbaka ökar antalet orosanmälningar rörande barn och unga, ofta från skolan, under senvåren och brukar nå toppen under maj månad, skriver Annika Krutzén (M), kommunalråd.

Om en elev skrivs ut ur skolan innan sommaren kan eleven inte kategoriseras som saknad efter sommarlovet, skriver debattören.

Om en elev skrivs ut ur skolan innan sommaren kan eleven inte kategoriseras som saknad efter sommarlovet, skriver debattören.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2023-06-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orsaken har bland annat att göra med en rädsla för att barn, framför allt flickor, ska föras utomlands under sommarlovet för att giftas bort. Det är bra att orosanmälningar lämnas in men en orosanmälan i maj är för sent. Då hinner barnet föras ut ur landet innan anmälan är utredd. 

Vår socialtjänst och skola arbetar aktivt med att få ner det stigande antalet anmälningar under denna period. Inte för att skolan ska sluta orosanmäla utan för att dessa ska nå socialtjänsten tidigare. 

Enligt de utredningar som gjordes förra året går det inte att se något samband mellan de barn som inte återkom till skolan efter sommarlovet med att de blivit förda utomlands för att giftas bort. Innebär det då att barnäktenskap inte sker? Dessvärre inte men det vi kan se är att det planeras på ett annat sätt. Om en elev skrivs ut ur skolan innan sommaren kan eleven inte kategoriseras som saknad efter sommarlovet. Därför är samarbetet mellan skola och socialtjänst under hela året så oerhört viktigt. För signalerna finns där mycket tidigare än i maj och om socialtjänsten ska kunna agera i tid och förhindra barnäktenskap måste en orosanmälan inkomma långt innan ”den blomstertid nu kommer” sjungs och vårterminen avslutas.