Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad idag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade blancolån. Det är den hopplösa verkligheten för många unga vuxna som vill hitta ett eget hem idag. En verklighet som borde ge regeringen rejäl huvudvärk.
Våren 2017 presenterade vi på HSB ”Det var bättre förr” – en rapport som visade hur möjligheterna för den unga generationen att köpa bostad hade försämrats drastiskt under ett decennium. Det var ett resultat som gav oss ont i magen.
Och det har dessvärre inte blivit bättre de senaste åren – tvärtom. Gapet mellan bostadsmarknadens insiders, de som har kunnat göra bostadskarriär och bor relativt billigt, och bostadsmarknadens outsiders, ofta unga som får hoppa mellan dyra otrygga boenden, har vuxit ännu mer.
De flesta av oss anser nog att en ung vuxen med en rimlig inkomst bör kunna köpa en liten bostadsrätt. Men så ser det tyvärr inte ut idag. Av de tre typhushåll som vi undersökt i vår nya rapport ”Stängda dörrar” har det blivit nästintill omöjligt för två av dem, ett ungt singelhushåll och en ensamstående 30-åring med barn, att köpa en bostadsrätt i Sveriges 20 största städer.
I Linköping har läget förvärrats för den ensamstående föräldern, som har fått det betydligt svårare att klara bankernas krav. Det är inte bara en hopplös situation för unga vuxna, det är inte värdigt en välfärdsstat som Sverige.
Vi på HSB vill bidra till lösningar på problemet och har till exempel lanserat HSB Dela, en satsning som nu testas i Göteborg där vi går in och delar bostadslånet med unga vuxna. Men ett så här stort samhällsproblem kräver framför allt politiska lösningar.
Startlån till unga. Idag får hushållen stå för all risk och finansiering av bostäder. Ett startlån för unga, som i praktiken gör bolånetaket mindre strängt, gör att fler kan efterfråga bostäder.
Stöd till bosparande. Vi behöver ett stöd till bosparande för att balansera de senaste årens ensidiga fokus på kreditrestriktioner.
Slopa senaste amorteringskravet. I nuläget får hushåll med goda inkomster inte längre lån. Det är orimligt och det gör att bostadsbyggandet faller.
Om inget görs för att fler ska kunna köpa en bostad tvingas unga vuxna i Linköping och resten av landet till dyra och temporära boenden utan trygghet. Det är hög tid att regeringen och bostadsminister Per Bolund öppnar alla dessa stängda dörrar för människor som vill hitta ett eget hem.
Anders Lago, förbundsordförande HSB
Anders Stjärnberg, vd HSB Östergötland