Öppna gymmet igen för funktionshindrade

Verksamheten “Gym öppna dörrar” drevs 2008–2020 inom ramen för ett samverkansavtal mellan kommunen, Funktionsrätt Linköping och Friskis & Svettis.

Friskis & Svettis i Tannefors där verksamheten Gym öppna dörrar bedrevs.

Friskis & Svettis i Tannefors där verksamheten Gym öppna dörrar bedrevs.

Foto: Samuel Villius

Debatt2021-06-29 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avtalet sades upp december 2019. Sverigedemokraterna anser att det inte är ett beslut som gynnar funktionshindrade medborgare.

För det första har funktionshindrade många begränsningar i sin vardag, beroende på vilket funktionshinder man har. Hela vardagen är annorlunda, det kan handla om allting från transport till att äta.

 

Det fanns ett väl fungerande gym som var anpassat för funktionshindrade, då de inte kan gå till vilket gym som helst. Att ta ifrån dem träningen som man gör nu, är ett svek mot några av samhällets mest drabbade individer. 

Ett väl fungerande, inarbetat gym på Friskis & Svettis läggs ner utan att annat alternativ är planerat. Anpassad miljö för träning sedan 15 år lades ned utan att de inblandade fick något besked. Varken de som tränade, fysioterapeuter från Rörelse och hälsa eller ansvarig för Friskis & Svettis fick besked om uppsägning. Nu måste Linköpings kommun göra om och göra rätt.

 

Om man lever med en funktionsnedsättning måste man ha rätt att få träna tillsammans med andra människor och känna gemenskap och glädje. Nöjda människor mår bättre och vi håller oss friska längre.

Om avtalet efter 15 år ej var juridiskt hållbart är det avtalet som ska ändras, inte att stänga av en hel verksamhet som hjälper så många att förbättra sitt liv och behålla de funktioner man har.

Linköpings kommun bör nu snarast rätta till detta så att de inblandade kan starta sin träning till hösten om pandemin tillåter.