Öppenhet och insyn måste råda kring skolstatistik

Sedan den 1 september är det inte längre möjligt för skolmyndigheterna att insamla och redovisa statistik och annan grundläggande information om kommunala respektive fristående skolor.

Skolor som finansieras med offentliga medel, oavsett huvudman, ska verka på lika villkor, menar debattörerna.

Skolor som finansieras med offentliga medel, oavsett huvudman, ska verka på lika villkor, menar debattörerna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2020-09-30 09:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakgrunden till detta är att Statistiska Centralbyrån, SCB, vintern 2019 beslutade om en ny tolkning av lagstiftningen kring sekretess och vad som ska anses utgöra affärshemligheter. 

Direkt när detta beslut fattades inlämnade vi från Liberalerna en skriftlig fråga till utbildningsministern med krav på åtgärder för att snabbt hantera problemet. Det är inte acceptabelt att vi har ett regelverk som får minst sagt tokiga effekter för hela landet. 

När detta prövades i domstolen fick SCB rätt och konsekvenserna måste vi nu hantera politiskt. Värt att nämna här är att varken friskolorna, de kommunala skolorna eller någon annan önskar sig detta. 

Liberalerna menar att grundläggande information om hur det går för eleverna som uppgifter om betygsresultat, information om deras kunskapsutveckling självklart ska vara offentlig och tillgänglig för insamling. Det gäller också viktiga kvalitetsindikatorer som lärarbehörighet, lärartäthet men också hur den socioekonomiska sammansättningen ser ut på skolan. Det sistnämnda är avgörande för att Skolverket ska kunna bedöma och betala ut statsbidrag till landets skolor, men det är också viktigt för att kunna följa upp utvecklingen på skolor utifrån deras lokala förhållanden ur ett bredare perspektiv. 

Det är helt obegripligt att SCB agerat på detta sätt och bidragit till att vi hamnat i en situation där Skolverket inte längre kan publicera samlad statistik på skolenhetsnivå eller på huvudmannanivå. Vi välkomnar att flera kommuner som friskolor själva gått ut och sagt att de tänker lägga ut all skolinformation på sin hemsida. Detta är helt avgörande om vi ska värna valfriheten och möjligheten att göra ett aktivt skolval. 

Ett annat problem som uppstår nu är att vi inte heller kan få tillgång till vilka skolor som finns i landet. Även detta som en konsekvens av SCBs tolkning av sekretesslagen, i den delen räcker det med att ändra en förordning för att snabbt rätta till problemet, svårare är det med de andra uppgifterna om betyg och lärartäthet, här kan det krävas lagändring. Uppgifter om skolan ska aldrig kunna hemligstämplas med hänsyn till affärshemligheter.

Det uppdrag som vi förhandlat med regeringen till Skolverket och SCB som nu återrapporterats ger oss underlag för ett fortsatt arbete. Liberalerna har också begärt att Skolverket kommer till riksdagens utbildningsutskott för att svara på frågor om betyg och sekretess, detta möte kommer att ske inom kort. Vi kommer att göra vårt yttersta för att hitta en lösning på detta under hösten. Skolor som finansieras med offentliga medel, oavsett huvudman, ska verka på lika villkor, det måste även innefatta principen om öppenhet och insyn i verksamheterna.