Ökad sysselsättning kan bryta utanförskapet

Om regeringen på allvar vill bryta utanförskapet måste tjänstesektorn ges bättre förutsättningar, skriver debattörerna.

För män har förvärvsgraden ökat från 57 procent till 62,5 procent mellan 2017–2022 och för kvinnor från 43,5 procent till 48,8 procent, skriver debattörerna.

För män har förvärvsgraden ökat från 57 procent till 62,5 procent mellan 2017–2022 och för kvinnor från 43,5 procent till 48,8 procent, skriver debattörerna.

Foto: Victor Bomgren

Debatt2024-08-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utanförskapet är vår tids största samhällsproblem – framför allt i de särskilt utsatta områdena. Den enskilt viktigaste faktorn för att bryta utanförskapet är att få de som i dag står utanför samhället i arbete. 

Almega har för fjärde gången undersökt arbetsmarknadsläget i de särskilt utsatta områdena. Rapporten visar att fler av de boende i områdena jobbar – även i Skäggetorp i Linköping. För män har förvärvsgraden ökat från 57 procent till 62,5 procent mellan 2017–2022 och för kvinnor från 43,5 procent till 48,8 procent.

Det är i tjänsteföretag som de flesta instegsjobb finns. Jobb som ofta inte kräver mer än gymnasiekompetens eller en kortare jobbintroduktion. Trots hög arbetslöshet har många tjänsteföretag svårt att hitta medarbetare. Med rätt insatser skulle dessa instegsjobb kunna tillsättas av den stora outnyttjade arbetskraftsreserv som finns i de särskilt utsatta områdena. Men det krävs en mer effektiv jobbpolitik för att bryta utanförskapet. Därför föreslår Almega följande fem förslag:

* Få fart på etableringsjobben. Centralt skrivs fler och fler avtal för etableringsjobb mellan arbetsmarknadens parter. Nu behöver det även sättas fart lokalt för att få etableringsjobben på plats.

* Fortsätt reformera Arbetsförmedlingen. Reformeringen av Arbetsförmedlingen har hittills varit framgångsrik, men alltför begränsad. Fler arbetslösa måste få ta del av matchningstjänster, rustande insatser och korta yrkesutbildningar. Därför måste reformen av Arbetsförmedlingen fortsätta.

* Skärp kraven på aktivitetskrav för arbetslösa. Många företag, exempelvis inom besöksnäringen, vittnar om att arbetslösa tackar nej till jobb, vilket är oacceptabelt. Almega föreslår att Arbetsförmedlingen skärper myndighetsutövningen både vad gäller bedömningen av vad som är lämpligt arbete, kontrollen av arbetssökandet samt att sanktionstrappan tillämpas striktare.

* Öka skillnaderna mellan bidrag och arbete. Det måste alltid löna sig mer att arbeta än att gå på bidrag. Därför vill Almega sänka skatten på arbete genom att bygga ut jobbskatteavdraget. Dessutom måste bidragssystemet ses över. Det är orimligt att via bidrag och ersättningar kunna få inkomster motsvarande en heltidsinkomst från arbete.

* Sänk arbetsgivaravgifterna. Det måste alltid löna sig att anställa. Sverige höga arbetsgivaravgifter hämmar i dag expansion och nyanställningar. För att göra det billigare att anställa och behålla personal måste arbetsgivaravgifterna sänkas.

Att gå till ett arbete kan vara skillnaden mellan utanförskap och integration. Om regeringen på allvar vill bryta utanförskapet måste tjänstesektorn ges bättre förutsättningar att skapa ännu fler jobb. Det finns ingen anledning att dröja. Sverige kan inte vänta.