När brister upptäcks är det lätt att ta till brösttoner. Att stå på djurens sida ger sympatier och att kräva omedelbara stopp kan ses som handlingskraftigt.
Man glömmer lätt att bara för att motsvarande brister hos en aktörs konkurrenter inte har nått media, betyder det inte att dessa brister inte finns där. Att som offentlig aktör visa handlingskraft och i media gå ut och deklarera att man byter leverantör, kan vara mer av ett politiskt spel än ett ansvarsfullt agerande, då man inte på samma sätt granskat konkurrenterna.
Även i verksamheter med det bästa av kvalitetssystem begås misstag. Även de bästa verksamheter drabbas av felande processer och också av mänskliga faktorn. Ska vi då kasta ut, överge, sluta handla? Eller ska vi bidra till förbättringar?
Kvalitetsmedvetna människor säger gärna att varje upptäckt brist är en utmärkt möjlighet till ytterligare förbättringar. Arbetet med att förstå hur orsakerna till att felen och bristerna uppstod, ger insikt i verksamhetens processer och förståelse för processernas svagheter.
Att nyttja detta till att utveckla processerna att bli mer robusta och mindre känsliga för till exempel störningar och mänskliga tillkortakommanden, bidrar till bättre och effektivare verksamhet inom alla branscher och verksamheter, hos privata såväl som offentliga aktörer.
Offentliga aktörer har ett ansvar som är större än enskilda personers eller privata företags, då de agerar med skattebetalarnas pengar. Det är därför lämpligt att de tar ett stort ansvar även vad gäller utveckling och förbättringar av vår inhemska industri och livsmedelsproduktion.
Att kommunen tar dialog när brister upptäcks är bra. Men att flera kommuner stoppar inköpen hos Kronfågel och därmed byter ut en seriös svensk aktör mot en annan utan dokumenterad bättre kvalitet, och i sämsta fall mot en utländsk aktör som agerar under lagar med sämre djurskydd, måste ses som felaktiga beslut även om det bara rör sig om en kortare period.
Svenska livsmedelsproducenter håller mycket hög kvalitet. Våra offentliga verksamheter bör när brister upptäcks säkra tät dialog och förstärka tydligheten vad gäller det ständiga förbättrings- och utvecklingsarbetet.
Genom att offentliga aktörer tar ansvar för kravställning, uppföljning och förbättringsarbetet bidrar våra skattepengar till att svensk livsmedelsproduktion fortsätter att hålla kvalitet i världsklass.