Oansvarigt i allvarligt sÀkerhetspolitiskt lÀge

Den socialdemokratiska regeringen vill stÀnga ner alla diskussioner om ett svenskt Natomedlemskap. Det Àr direkt oansvarigt i rÄdande allvarliga sÀkerhetspolitiska lÀge.

Vi moderater Àr tydliga med att vi tycker att Sverige ska gÄ med i Nato. Vi skulle dÄ dela solidariska försvarsgarantier och kunna ha en gemensam försvarsplanering med 30 andra lÀnder, skriver debattören. PÄ bilden Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Vi moderater Àr tydliga med att vi tycker att Sverige ska gÄ med i Nato. Vi skulle dÄ dela solidariska försvarsgarantier och kunna ha en gemensam försvarsplanering med 30 andra lÀnder, skriver debattören. PÄ bilden Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Foto: Olivier Matthys

Debatt2022-01-20 10:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vad Sverige behöver Àr en öppen diskussion kring alla alternativ för att stÀrka Sveriges sÀkerhet och dÀrmed sÀkra freden i vÄr del av vÀrlden. Vi moderater Àr tydliga med att vi tycker att Sverige ska gÄ med i Nato. Vi skulle dÄ dela solidariska försvarsgarantier och kunna ha en gemensam försvarsplanering med 30 andra lÀnder. Det skulle pÄ allvar bidra till Sveriges sÀkerhet.

Ryssland har dragit samman över 100 000 soldater vid Ukrainas grÀns och risken för en utvidgad konflikt har ökat betydligt. Dessutom stÀlls krav pÄ att Nato inte fÄr utvidgas österut, vilket skulle innebÀra att lÀnder som Ukraina men Àven Sverige och Finland inte skulle tillÄtas fÄ ansöka om medlemskap. Detta Àr helt oacceptabelt. De ryska kraven mÄste avvisas och vi ska stÄ solidariska med Ukraina.

TyvĂ€rr sĂ„ har försvarsminister Peter Hultqvist och S-regeringen sagt precis det som Putinregimen i Moskva vill höra – att Sverige varken nu eller senare ska bli medlem i Nato. Peter Hultqvist sa pĂ„ S-kongressen i november att han aldrig ska medverka till ett svenskt Natomedlemskap. Regeringen trotsar dessutom vad en riksdagsmajoritet av M, C, KD, L och SD har beslutat och vĂ€grar att antaga en svensk Natooption.

Vad Sverige borde göra vore att, likt Finland, införa publicera den, en Natooption. Den skulle tydliggöra att Sverige gör sina egna sÀkerhetspolitiska vÀgval och hÄller möjligheten att gÄ med i Nato öppen. Det skulle vara en tydlig signal, utÄt som inÄt. I Finland finns en bred politisk uppslutning kring optionen. SÄvÀl den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin som presidenten Sauli Niinistö har nu under Ukrainakrisen betonat betydelsen av den finska Natooptionen. SÄ Àven utrikesminister Pekka Haavisto frÄn de gröna.

Sveriges försvar mÄste stÀrkas. Moderaterna har varit drivande i att det ocksÄ sker. Vi mÄste ocksÄ se om det gÄr att göra ytterligare ÄtgÀrder för att höja försvarsförmÄgan utöver det som har beslutats. Men, vi behöver Àven bli medlemmar i Nato för att vi ska kunna klara sÀkerhetsutmaningarna. Det som nu hÀnder i Sveriges nÀromrÄde understryker allvaret i situationen.