Staten backar nu steg för steg bort från de allra dyraste höghastighetsjärnvägarna mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Nyligen kom Trafikverket med en ny kostnadsberäkning som landade på ungefär 230 miljarder kronor. Verket nämnde dessutom ett upprustningsalternativ som kostar 130 miljarder. Prislappen låg tidigare mellan 190 och 320 miljarder kronor.
Partipolitiskt pågår matchande reträtter. Det var den forna Alliansregeringen som beslutade om att höghastighetsjärnväg skulle byggas. Prisbilden som de fyra borgerliga partierna skickade med låg dock ungefär 100 miljarder kronor lägre än vad Trafikverkets senaste kostnadsberäkning visar. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) får därför god hjälp från de borgerliga partierna i sitt värv att anpassa järnvägsbygget till budgetramarna. Även Miljöpartiet drar sitt strå till stacken.
I SvD 2 mars i år gjorde trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) ett gemensamt utspel med infrastrukturministern där de bland annat konstaterade att "Kostnadsberäkningarna visar att nya stambanor innebär större utmaningar än vad tidigare utredningar visat. (--) Samtidigt fanns stor osäkerhet om nyttoberäkningarna i tidigare utredningar."
Nyckelorden i sammanhanget är "snabbtåg" och "nyttoberäkningar." I höst kommer Trafikverket med en "samlad effektbedömning" där "alla nyttor" vägs av. Där någonstans i tiden kommer det slutgiltiga beslutet som vad jag förstår sannolikt blir snabbtåg på delvis nya banor.
Att det nästa år börjar byggas för snabbtåg mellan Järna och Glyttinge utanför Linköping är dock redan klart. Ostlänken går i ett eget spår. Vilket är oerhört positivt för järnvägstrafiken i hela Södra Sverige. Och en händelse som verkligen blir en fjäder i hatten för alla järnvägsvurmare. Det är väl 150 år sedan som det satsades motsvarande 40–50 miljarder kronor på järnvägsbyggen i Sverige!
Alla uppskattar dock inte statens anpassningsövningar. Kommunstyrelsens ordförande i Linköping Kristina Edlund (S) slog i en kritisk kommentar till Trafikverket fast att "Höghastighetsbanor är en investering Sverige måste göra." Medan hennes kollega i Norrköping Lars Stjernkvist (S) uppskattande sa att "Det här är ett bra beslut för Ostlänken."
Allt tycks inte helt gå som på räls mellan slättens båda metropoler.