Nytt energibolag fel väg att gå

Ett nytt kommunalt bolag för att uppnå miljömål vore att slösa med resurser, skriver Roland Larsson.

Debatt2015-11-05 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som framgått i media vill S-, MP- och FP-majoriteten i Linköping starta ett helt nytt kommunalt energibolag.

”En rivstart och ett rejält avstamp” för att uppnå målet om ett koldioxidneutralt Linköping då det ”tidigare knappt gjorts någonting” för detta, säger den nye ordföranden för Tekniska verken, Nils Hillerbrand (MP), i en kommentar. Därför föreslås att det nybildade bolaget med 100 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar skall bygga ytterligare 4–5 vindkraftverk (utöver de 22 Tekniska verken redan är engagerade i).

Man kan undra om Hillerbrand, när han på detta sätt nedvärderar de tidigare insatser som Tekniska verken gjort för klimatet och miljön, inte tror på ambitionen och förmågan hos det bolag han är ordförande i, eller i bästa fall, misstror sin egen förmåga att leda bolagsstyrelsens arbete vidare på den väg man redan är.

För som säkert de flesta som är intresserade av energi- och klimatfrågor redan vet kan Tekniska verken räknas till ett av landets framgångsrikaste energiföretag i fråga om att reducera koldioxidutsläpp.

Målet om ett koldioxidneutralt Linköping är inte svårt att ställa sig bakom. Det handlar om vårt klimat och vår framtid. Men att starta ett nytt separat kommunalt bolag i detta syfte är helt fel väg att gå. Det vore bara slöseri med kompetens och resurser. Politikens uppgift är dessutom att i första hand peka ut vad man vill uppnå och inte hur. Detta bör man så långt möjligt överlåta till de som har professionell kompetens att bedöma.

Tekniska verken har med sitt målmedvetna miljöarbete under de senaste 10 åren lyckats reducera koldioxidutsläppen med i genomsnitt cirka 27 000 ton per år att ställas mot de cirka 10 000 ton per år som är förväntningarna på det tänkta nya bolaget.

Om kommunen är villig att gå in med ett tillskott på 100 miljoner kronor i nytt riskvilligt kapital är det därför bättre att låta Tekniska verken få förfoga över detta. Hur det sedan skall investeras och på vilket sätt man skall samarbeta med övriga kommunala bolag för att ge största möjliga nytta för klimatet och sina ägare, kommuninvånarna, bör överlåtas till bolagets mycket kompetenta organisation att själva bedöma.

Roland Larsson

Fd kommunalråd och riksdagsledamot (C)

Läs mer om