Nya hot mot Vättern som dricksvattentäkt

Sjön Vättern älskad av många för sin skönhet, sitt djup och sitt klarblåa kalla vatten är Sveriges största dricksvattentäkt. Något som kanske alla inte tänker på, skriver debattörerna.

Ökade militära övningar i och omkring sjön påverkar och hotar både djur, natur, turism och boende och även de cirka 300 000 människor som i dag får sitt dricksvatten från sjön. Boende i Linköpings kommun är en del av dessa personer, skriver debattörerna.

Ökade militära övningar i och omkring sjön påverkar och hotar både djur, natur, turism och boende och även de cirka 300 000 människor som i dag får sitt dricksvatten från sjön. Boende i Linköpings kommun är en del av dessa personer, skriver debattörerna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2025-02-13 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att rent dricksvatten rinner ur våra kranar har ju alltid varit något så självklart att vi knappast reflekterar över det. Nu är nya tider med klimatförändringar som hotar hela planeten och där rent vatten kan bli en bristvara. Att vare sig vår regering eller Sveriges försvarsmakt tycks tänka på det är Vättern ett tydligt exempel på.

På regeringens bord ligger sedan 6 år tillbaka en utredning där försvarsmakten vill utöka de militära skjutningarna i Vättern från årligen 1 000 skott till 69 000 och utöver det 150 raketer. En oerhörd ökning som regeringen nu internt meddelat kommer fortsätta utredas trots att mark- och miljödomstolen slagit fast att ett sådant beslut aldrig kan bli långsiktigt hållbart. Ökade militära övningar i och omkring sjön påverkar och hotar både djur, natur, turism och boende och även de cirka 300 000 människor som i dag får sitt dricksvatten från sjön. Boende i Linköpings kommun är en del av dessa personer! 

Ytterligare ett hot mot sjön är att Karlsborgs militära flygplats som sedan 2018 varit stängd, på grund av höga halter av PFAS i marken, nu återigen är på väg att öppnas. En av regeringen utsedd domstol, Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), har på försvarsmaktens begäran godkänt en femdubbling av flygverksamheten. Beslutet innebär att PFAS-förgiftat vatten kan komma att rinna rakt ut i Vättern utan någon som helst rening. Något om strider både mot miljöbalksregler och EU-direktiv. HFD har på något märkligt vis tolkat lagtexterna till sin egen fördel för att kunna godkänns förslaget. Och allt detta också som ett resultat av att Sverige skrivit ett så kallat DCA-avtal med USA där de får inrätta 17 egna baser i vårt land med allt vad det innebär av ökade militära övningar och ökad miljöförstörelse. 

Nu har det dock visat sig att Fortifikationsverket (FFV) som äger marken vid Karlsborgs flygplats under flera år hemlighållit att området innehåller mycket mer PFAS än vad de officiellt tillkännagett. Det betyder att FFV fört sanningen bakom ljuset vilket i sig är allvarligt men också att det godkännande HFD just välsignat inte går att genomföra fullt ut. Därför har FFV fört fram en ny idé om att allt dräneringsvatten och regnvatten som faller på landningsbanorna ska skickas till ett mindre reningsverk. Problemet är bara att detta planerade reningsverk är klart underdimensionerat för så stora vattenmassor som det nu handlar om.

Om regeringen och försvarsmaktens planer genomförs kommer halter så stora som 10 000 gånger gränsvärdet rinna ut från dagvattnet nära flyplatsen. Vad händer när våra kommunala renings- och avloppsanläggningar ska ta emot denna anstormning av PFAS, den evighetskemikalie som i dag inte renas, eller kanske inte går att rena, med nuvarande metoder i renings- och avloppsverk? Frågan är högst relevant i tanke på fallet Kallinge där försvarsmakten släppte ut så mycket PFAS på sitt flygfält att 150 personer blev sjuka och krävde skadestånd. Man kan tycka att det borde varit förorenaren, alltså försvarsmakten, som skulle betalat den notan, men Högsta domstolen ansåg det var Ronneby kommuns ansvar att se till att leverera rent vatten och därför gjorde dem skadeståndsskyldiga. Den domen kan i framtiden leda till att fler kommuner, kan hamna i samma sits som Ronneby kommun. Nu är det dags att skydda vår största dricksvattentäkt och stoppa försvarets aktiviteter.