Linköping och inte minst Tekniska verken har ett gott namn när det gäller biogaslösningar. Det gäller inte bara i Sverige utan erfarenheterna är kända globalt. Genom åren har delegationer från alla världsdelar besökt Linköping för att lära mer om dess biogashistoria.
Under våren 2024 var en grupp av betydande aktörer från Lagos State med 25 miljoner invånare i Nigeria inbjudna till Linköping i samarbete med Scania och Business Sweden. Efter besöket har de beslutat sig för att köpa gasbussar av Scania och bygga sin första biogasanläggning för att behandla organiskt avfall. I media har de uttalat sig att besöket i Linköping var avgörande för de fattade besluten. Se där, hur vi kan åstadkomma goda affärer för Sverige som samtidigt gör stor nytta för miljö, klimat och hälsa för många människor.
Vid Linköpings universitet finns sedan många år Biogas Solutions Research Center som är ett kompetenscentrum med stöd av Energimyndigheten där forskare från olika bakgrund samarbetar med industri och offentlighet med att utveckla kompetens och förbättrade biogaslösningar tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet. Centrets lokalisering i Östergötland är naturlig då regionen är ett starkt kluster inom biogasområdet med flera av de viktigaste företagen som Gasum och St1 Biokraft på plats. Nu börjar vi skönja konturerna av en ny storhetstid för biogasen, inte minst i Östergötland.
Tekniska verken håller fanan högt och utför viktiga pionjärinsatser för utveckling. Man var ledande när det gäller produktion av flytande biogas och nu blir man först med att fånga in förnybar koldioxid från produktionen. Dessutom byggs produktionen ut till mer än det dubbla. Efterfrågan på ett klimatneutralt drivmedel som har många samhällsnyttor är stort inom yrkestrafiken där både Volvo och Scania tillsammans med Iveco förser marknaden med konkurrenskraftiga gasfordon. Efterfrågan från industri som vill bli klimatneutral utgör en annan viktig växande kundgrupp.
Som om inte detta vore nog kom det två andra goda nyheter runt årsskiftet. Först var det Lantmännen som lättade på förlåten och berättade att man planerar för en biogasanläggning på Händelö, Norrköping, som ett led i att utveckla sitt bioraffinaderi där. Den förväntas producera så mycket som 300 GWh biogas per år och vara i samma storleksordning som Tekniska verkens utbyggda anläggning.
St1 Biokraft planerar för en anläggning av liknande storlek i närheten av Västerlösa och har fått klart med investeringsbidrag från Klimatklivet. De tre anläggningarna kommer vara de största i Sverige och dessutom vara moderna mönsteranläggningar med produktion av flytande biogas och med koldioxidinfångning. Mängden biogödsel som uppkommer som en biprodukt kommer att innebära ett betydande tillskott för tillgången av förnybar växtnäring i regionen.
Regionens och kommunernas aktörer bör ta till sig att denna utveckling utgör en fantastisk möjlighet att utveckla länets industri, jordbruk, hållbarhet, innovation och attraktivitet tillsammans med oss i akademin. Vi håller på att utvecklas till en region att vallfärda till från hela världen när det gäller hållbar utveckling och goda affärer. Förresten, det finns nog plats för några fler storskaliga anläggningar i länet, i västra Östergötland och Vikbolandet kanske?