Nu tar vi tillbaka vår egen välfärd

Kommuninvånarnas pengar går till vinster i stora bolag i stället för att gynna Mjölby.

Debatt 24 augusti 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När skattebetalarna investerar i vård och omsorg samt skolan ska pengarna stanna i kommunen och återinvesteras i verksamheten. Pengarna ska gå till löner och omkostnader för den faktiska vården eller utbildningen och inte till bolagsägarna (oftast riskkapitalbolag i skatteparadis). Det är helt orimligt att vi betalar vinster till stora privata bolag, när vi kan driva det själva och höja kvaliteten i stället för att betala vinster till privata aktörer och oftast erhåller sämre kvalitet.

Vi är övertygade om att när kommuninvånarnas skattepengar finansierar vård i stället för att generera vinst, så gynnar det både vårdtagare och personal. Vi i Vänsterpartiet värnar om likvärdig service till alla kommuninvånare med behov. Alla som jobbar inom vård, omsorg och skola ska ha goda arbetsvillkor och en bra lönenivå. De ska inte behöva göra avkall bara för att det ska ges en aktieutdelning.

När vårdbehovet som i coronatider varit stort är det viktigare att vi gör allt vi kan med våra skattepengar inom välfärden i stället för att skänka bort dem till vinster. Det är nu hög tid att ta tillbaka den svenska välfärden.

Vänsterpartiet vill dessutom att våra skattefinansierade verksamheter ska drivas med full insyn i enlighet med offentlighetsprincipen. Vi har i dag ingen möjlighet att faktiskt veta hur stor del av det vi betalar som faktiskt går till vård och skolverksamheten och hur stor del som egentligen går rakt ner i fickan som vinst till utländska riskkapitalbolag.

Vi vill i stället att lokala verksamheter ska skapa lokala möjligheter.

Vi vet att när man säljer ut vår gemensamma vård och skola till det privata är det personal man sparar in på när kostnaderna ska minskas för att maximera vinstuttag.

För oss är personalpolitik inte bara kronor och ören, för oss betyder det att man i verksamheten har fast anställd personal och att personalen har en lön de kan leva på, att man inte har delade pass som innebär långa dagar samt att man har resurser som kan täcka upp vid sjukdom och så vidare.

Det handlar om att man erbjuder schyssta anställningsvillkor, en bra arbetsmiljö och att anställda både törs och uppmuntras att säga vad de tycker utan att riskera repressalier. På så vis bidrar personalen inte bara till den personliga utvecklingen utan även till verksamhetens.

Det är därför Vänsterpartiet vill att vård, omsorg och skola ska drivas i offentlig regi.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa