Strategin är ett levande verktyg för att ge Östergötlands nuvarande och framtida företag bästa förutsättningar och kraft för växt. Vi ser att detta arbete är angeläget för att möta utmaningarna med matchning och nyföretagande i vår region.
Regionen satte sig ner med representanter från näringslivsfrämjande organisationer, akademi, kommuner, myndigheter, företag och civilsamhälle och ställde frågan: Hur kan vi bli Sveriges mest vitala region när det gäller innovation och utveckling för näringsliv och samhälle? Arbetet med strategin engagerade nästan 1 000 deltagare från olika aktörer som nu är ägare och utförare av strategin.
Östergötland har redan i dag flera nyckelförutsättningar med Norrköping och Linköping som storstadsnoder. Vi har företag som Saab, Siemens och Toyota Material Handling som bidrar till regionens innovationsmiljö och Linköpings universitet med sin framstående forskning. Regionens näringsliv har också en områdesbredd, vilket minskar utsattheten för regionen i sämre tider. En genomtänkt strategi skapar förutsättningar för utveckling och kommersialisering av nya tjänster, lösningar och produkter, till gagn för hela länet.
I strategin pekar vi ut tre områden där vi ser att Östergötland har goda förutsättningar för att skapa extraordinära förutsättningar för tillväxt. Det första området handlar om avancerad digital kapacitet med fokus på AI, visualisering, och cybersäkerhet. Ett exempel på vad vi gör här är projektet Match, som skapar samverkansstrukturer för små och medelstora företag när det gäller digitala tjänster. Tillverkande företag kopplas samman med digitala tjänsteföretag för att uppnå synergieffekter.
Ett andra styrkeområde är Innovativa material och produktionsmetoder. Nu i mars startade ett projekt för att stärka Sveriges position inom halvledarsektorn. Projektet inventerar viktiga mineraler och bygger kompetenscenter och infrastruktur för forskning. Här samlas aktörer som Linköpings universitet, våra Science Parks och flera framstående företag inom halvledarteknologi, som Linköpingsbaserade Polar Light Technologies.
Det tredje området gäller hållbara systemlösningar och miljöteknik. Helt nyligen startade projektet Cirkulär kraftsamling som skapar resurseffektiva och kommersialiserbara lösningar inom bioekonomi, energi och logistik. Här sker samarbete med bland andra Region Örebro och Vreta Kluster AB.
När regionen är som bäst är vi möjliggörare. Vi gör kompetensanalyser, startar utvecklingsprocesser och stödjer företag, till exempel i att söka medel. Näringslivet är huvudaktörer i arbetet med att lyfta Östergötland till nästa nivå. Nu är strategin framtagen och det är tid för verkstad!