Vi socialdemokrater oroas över den nuvarande utvecklingen där grov kriminalitet, utsatthet och omfattande svartarbete är ett faktum. En del i detta är också svartkontrakt, där lägenheter olovligt hyrs ut och intäkterna i många fall finansierar kriminell verksamhet. Svartkontrakten är en del av det framväxande parallellsamhället, som vi aldrig kan acceptera.
Fusket på bostadsmarknaden med svartkontrakt, otillåten andrahandsuthyrning och försäljning av kontrakt undergräver spelreglerna på hyresmarknaden och drabbar främst de bostadssökande som gör rätt och följer reglerna. Det är oacceptabelt – både för att människor som gör rätt för sig går miste om bostäder, men också för att detta riskerar att finansiera grov organiserad brottslighet.
Svartkontrakten är nämligen ett sätt för kriminella att finansiera sin verksamhet. Det sker exempelvis genom otillåten andrahandsuthyrning, där personen som hyr olovligen hyr ut till någon annan till en betydligt högre hyra och tjänar pengar på detta. Det kan även användas av personer som vill hålla sig undan från myndigheter.
Svartkontrakten kan innebära att fler eller andra bor i lägenheten än vad som är tillåtet, vilket gör att hyresvärden inte vet vilka som bor där. Detta är oroande – om vi inte vet vilka som bor i lägenheterna i en kommun riskerar detta att bli ett stort säkerhetsproblem.
Här finns problem att åtgärda för att motverka att parallellsamhället fortsätter växa. Det är därför glädjande att den socialdemokratiskt ledda regeringen sedan 1 oktober i år infört ny, hårdare lagstiftning mot svartkontrakt. Förslagen innebär bland annat att det blir svårare att sälja hyreskontrakt och att regler för andrahandshyror stramas upp för att motverka ockerhyror.
Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna inte ville ställa sig bakom flera av dessa förslag i riksdagen. Vi menar att vi måste göra allt vi kan för att människor inte ska utnyttjas i handel med hyreskontrakt, och för att säkerställa att pengar från detta inte hamnar i kriminellas fickor.
Samtidigt finns delar som varje kommun behöver ta ansvar för. Därför uppmärksammade vi nyligen frågan om huruvida kommunen vet vilka som bor i Stångåstadens lägenheter och omfattningen av svartkontrakt.
Svaret från det borgerliga styret lämnade en hel del övrigt att önska. Bland annat hänvisar Niklas Borg (M) till den nya lagen, som hans eget parti i delar röstade emot. Vidare hänvisades till att man ”alltid jobbat mot olovlig andrahandsuthyrning och kommer fortsätta med det”. Det duger inte. Svaren visade tydligt att man inte har kontroll över situationen och att man underskattar frågans betydelse i en större helhet.
Vi menar att man måste ta denna fråga på allvar och vidta fler åtgärder, även lokalt. Eftersom fusket både innebär förlust av bostäder till de som gör rätt för sig, potentiella säkerhetsrisker och riskerar att finansiera grov brottslighet kan man inte blunda för frågan, och enbart hänvisa till befintliga policys. Det är dags att sätta stopp för fusket.
Kristina Edlund (S), kommunalråd i opposition
Johan Löfstrand (S), riksdagsledamot från Linköping