Tacken blir en raserad sjukförsäkring

Historien upprepar sig, då man efter valet 2006 raserade hela svenska välfärdsystemet, skriver debattörerna.

Debatt2022-09-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en knapp borgerlig valseger, med SD som takthållare kan vi förvänta oss en nedmontering av våra socialförsäkringar. Borgarna vill sänka skatterna, vilket kan kännas lockande. Men vem får betala för det, och är det värt priset?

Moderaternas lösning är att sjuka och arbetslösa ska göra det. Finansieringen är lika enkel som orättvis. För att kunna finansiera sina skattesänkningar vill Moderaterna bland annat spara in tio miljarder på att sänka a-kassan, sänka sjuk- och aktivsersättning (det som i folkmun kallas sjukpension), samt försämra sjukförsäkringen för de sjuka. Historien upprepar sig, då man efter valet 2006 raserade hela svenska välfärdsystemet. De sjuka blev av med sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning drogs in, en historisk höjning av a-kassans avgift för att slå sönder fackföreningar.

Vi vill inte att dessa utsatta grupper ska betala för skattesänkningar, men nu har svenska folket sagt sitt. Man får hoppas på att det kommer att bedrivas en stark oppositionspolitik så att de svagaste inte ska behöva betala skattesänkningar. Moderaterna och övriga borgliga partier har redan lyckats med att rasera detta på nolltid förut. Vi tänker på våra skadade och utslitna kamrater som har byggt Sverige, och vi tänker även på alla inom vården som har slitit under pandemin. Tacken för det blir att de rika får skattesänkningar medan de som dragit på sig arbetssjukdomar med mera ska få en raserad sjukförsäkring.

Vi hoppas nu på att Moderaterna med Ulf Kristersson i spetsen tänker på att många som röstade på dem tillhör dessa utsatta grupper, och att man nu står upp för dem samma.

Byggnads Öst

Styrelsen Motalakretsen

Jonas Andersson

Pär Alexandersson

Sören Orrstenius

Magnus Molander

Johan Pärsby

Robin Öhqvist Thorén

Ingemar Andersson