Nedmontering av förskolan och skolan i Linköping 3.0

Svart pÄ vitt ser vi nu konsekvenserna av de dolda sparkraven frÄn S+M-styrets sida nÀr det kommer till skolan, skriver debattörerna.

Det Àr uppenbart att man behöver genomföra justeringar utifrÄn minskat antal barn i förskolan, men det Àr lÄngt ifrÄn hela sanningen, skriver debattörerna.

Det Àr uppenbart att man behöver genomföra justeringar utifrÄn minskat antal barn i förskolan, men det Àr lÄngt ifrÄn hela sanningen, skriver debattörerna.

Foto: Johnny Gustavsson/arkiv

Debatt2024-02-16 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

DĂ„ var det dags igen! Nedmontering av skolan 3.0. Cirka ett Ă„r efter att Socialdemokraterna och Moderaterna tog beslutet om att lĂ€gga ned flertalet förskolor och skolor kom nyligen beskedet frĂ„n styret om ytterligare nedlĂ€ggningar av förskolor samtidigt som man sĂ€tter stopp för alla vikarier utan tanke pĂ„ de höga sjuktalen bland personalen inom förskolan (Corren 12/2). Som Liberal politiker kan man bara vĂ„ndas nĂ€r S+M-styrets nedmontering av skolan bara fortsĂ€tter samtidigt som Socialdemokraterna fortsĂ€tter att lĂ€gga skulden pĂ„ andra Ă€n sin egen skolpolitik. 

Nej, vi har verkligen ingen förstĂ„else alls för det sĂ€tt som styret vĂ€ljer att genomföra nedlĂ€ggningarna. Hur skall vi kunna ha det nĂ€r styret Ă„ter igen vĂ€ljer att inte involvera, informera eller samtala med oppositionen om kommande nedlĂ€ggningar med undantag frĂ„n Linköpingslistan (LL).  Ă„r det detta vad som kallas för demokrati ĂĄ la Socialdemokraterna? Historiskt sett har man inom politiken i Linköpings kommun haft en inkluderande process dĂ€r man involverar oppositionen i tidigt skede för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt skapa breda överenskommelser vid sĂ„dana stora beslut som nedlĂ€ggningar av skolor. ”Tillsammans för Linköping” som S+M-styret nu vĂ€ljer att kalla sig skriver att ”VĂ„rt mĂ„l Ă€r att under mandatperioden skapa varaktig förĂ€ndring som ger avtryck över tid”. Det fĂ„r man vĂ€l hĂ„lla med om att ni verkligen lyckats med inom skolomrĂ„det, men knappast pĂ„ det sĂ€tt som vi Liberaler hade önskat. 

Svart pĂ„ vitt ser vi nu konsekvenserna av de dolda sparkraven frĂ„n S+M-styrets sida nĂ€r det kommer till skolan. Det Ă€r uppenbart att man behöver genomföra justeringar utifrĂ„n minskat antal barn i förskolan, men det Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n hela sanningen. Redan nĂ€r styret beslutande om sin första budget varnade vi för att skolnĂ€mnderna var underfinansierade och sedan har det bara fortsatt pĂ„ samma spĂ„r. Skolan mĂ„ste prioriteras i kommande budgetar, annars kommer tyvĂ€rr rubriker om neddragningar och nedlĂ€ggningar att fortsatt vara en Ă„terkommande lĂ€sning. 

NĂ€r den Socialdemokratiskt styrda regeringen före valrörelsen 2022 drog undan det riktade statsbidraget till förskolan skyllde man pĂ„ det dĂ„varande Alliansstyret i kommen och nĂ€r nu tiden gĂ„tt och skolkommunalrĂ„det Elias Aguirre (S) sjĂ€lv förhandlar budget med Moderaterna skyller man pĂ„ regeringens företrĂ€dare, trots att man styr i en kommun som gĂ„tt med stora överskott i det senaste bokslutet. Hur ska ni Socialdemokrater egentligen ha det? Hur var det nu med krav pĂ„ fakta? Eller vĂ€ljer ni att blunda för den? DĂ€refter vĂ€ljer företrĂ€dare för Socialdemokraterna att inte kommentera de insĂ€ndare som beskriver den nuvarande situationen i förskolan. Det Ă€r inte annat Ă€n beklagligt. Hur representanter för Socialdemokraterna kan försvara en sĂ„dan politik finner vi Liberaler mycket mĂ€rkligt. 

Återigen. Framtiden börjar i skolan. Genom att satsa pĂ„ skolan sĂ€kerstĂ€ller vi en vĂ€l fungerande skola över tid samtidigt som vi pĂ„ riktigt förebygger att barn och unga inte dras in i kriminalitet. Nu Ă€r det hög tid för S+M-styret att prioritera skolan i Linköpings kommun.