Nedmontering av förskolan och skolan i Linköping 3.0

Svart på vitt ser vi nu konsekvenserna av de dolda sparkraven från S+M-styrets sida när det kommer till skolan, skriver debattörerna.

Det är uppenbart att man behöver genomföra justeringar utifrån minskat antal barn i förskolan, men det är långt ifrån hela sanningen, skriver debattörerna.

Det är uppenbart att man behöver genomföra justeringar utifrån minskat antal barn i förskolan, men det är långt ifrån hela sanningen, skriver debattörerna.

Foto: Johnny Gustavsson/arkiv

Debatt2024-02-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då var det dags igen! Nedmontering av skolan 3.0. Cirka ett år efter att Socialdemokraterna och Moderaterna tog beslutet om att lägga ned flertalet förskolor och skolor kom nyligen beskedet från styret om ytterligare nedläggningar av förskolor samtidigt som man sätter stopp för alla vikarier utan tanke på de höga sjuktalen bland personalen inom förskolan (Corren 12/2). Som Liberal politiker kan man bara våndas när S+M-styrets nedmontering av skolan bara fortsätter samtidigt som Socialdemokraterna fortsätter att lägga skulden på andra än sin egen skolpolitik. 

Nej, vi har verkligen ingen förståelse alls för det sätt som styret väljer att genomföra nedläggningarna. Hur skall vi kunna ha det när styret åter igen väljer att inte involvera, informera eller samtala med oppositionen om kommande nedläggningar med undantag från Linköpingslistan (LL).  Är det detta vad som kallas för demokrati á la Socialdemokraterna? Historiskt sett har man inom politiken i Linköpings kommun haft en inkluderande process där man involverar oppositionen i tidigt skede för att på så sätt skapa breda överenskommelser vid sådana stora beslut som nedläggningar av skolor. ”Tillsammans för Linköping” som S+M-styret nu väljer att kalla sig skriver att ”Vårt mål är att under mandatperioden skapa varaktig förändring som ger avtryck över tid”. Det får man väl hålla med om att ni verkligen lyckats med inom skolområdet, men knappast på det sätt som vi Liberaler hade önskat. 

Svart på vitt ser vi nu konsekvenserna av de dolda sparkraven från S+M-styrets sida när det kommer till skolan. Det är uppenbart att man behöver genomföra justeringar utifrån minskat antal barn i förskolan, men det är långt ifrån hela sanningen. Redan när styret beslutande om sin första budget varnade vi för att skolnämnderna var underfinansierade och sedan har det bara fortsatt på samma spår. Skolan måste prioriteras i kommande budgetar, annars kommer tyvärr rubriker om neddragningar och nedläggningar att fortsatt vara en återkommande läsning. 

När den Socialdemokratiskt styrda regeringen före valrörelsen 2022 drog undan det riktade statsbidraget till förskolan skyllde man på det dåvarande Alliansstyret i kommen och när nu tiden gått och skolkommunalrådet Elias Aguirre (S) själv förhandlar budget med Moderaterna skyller man på regeringens företrädare, trots att man styr i en kommun som gått med stora överskott i det senaste bokslutet. Hur ska ni Socialdemokrater egentligen ha det? Hur var det nu med krav på fakta? Eller väljer ni att blunda för den? Därefter väljer företrädare för Socialdemokraterna att inte kommentera de insändare som beskriver den nuvarande situationen i förskolan. Det är inte annat än beklagligt. Hur representanter för Socialdemokraterna kan försvara en sådan politik finner vi Liberaler mycket märkligt. 

Återigen. Framtiden börjar i skolan. Genom att satsa på skolan säkerställer vi en väl fungerande skola över tid samtidigt som vi på riktigt förebygger att barn och unga inte dras in i kriminalitet. Nu är det hög tid för S+M-styret att prioritera skolan i Linköpings kommun.