Närpolisen måste tillbaka

Ökad risk för brott liksom minskad möjlighet till lagföring blir konsekvenserna av att allt fler poliser försvinner från utsatta områden. Nedmonteringen av närpolisen måste stoppas, skriver Lars Vikinge (C) och Kjell Axelsson, före detta närpolischef i Västmanland.

Dagens närpolis är inget annat än en tom Potemkinkuliss, skriver debattörerna.

Dagens närpolis är inget annat än en tom Potemkinkuliss, skriver debattörerna.

Foto: Åke Karlsson

Debatt2014-07-29 10:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Grundorsakerna till de oroligheter som plågar främst Skäggetorp, Ryd och Berga är sociala. Arbetstillfällen, möjligheter till studier och personlig utveckling samt drägliga boendevillkor hör till de viktigaste sakerna att åtgärda. Allt för att människor ska kunna uppleva att hoppet om framtiden är starkare än känslan av hopplöshet och marginalisering.

När detta är sagt måste dock också polisens sätt att arbeta i dessa områden lyftas fram. Här finns stor anledning till oro och kritik. De få enskilda poliser som fortfarande arbetar i dessa områden är föredömen och ibland till och med mer än så. Men de kämpar i en polisorganisation, som alltsedan 1990-talets slut tar bort fler och fler poliser från de utsatta områdena, och från det förebyggande arbetet med ungdomar. ”Närpolisen” är i dag ingenting annat än tom Potemkinkuliss.

Utan att gå in på enskilda händelser och hur utredningsläget i dessa må se ut, är det helt klart att med den glesa bemanning i de utsatta områdena som polisen i dag har, så ökar både riskerna för brott samtidigt som möjligheterna till lagföring minskar. När vi samtalar med enskilda poliser på fältet upplever vi att de delar den starka frustration över polisens sätt att organisera verksamheten. Vi upplever också att de delar vår frustration och kritik över hur närpolisverksamheten fortlöpande monteras ned, när den i stället skulle behöva förstärkas.

Vår kritik riktar sig mot den operativa ledningen för polisen i Östergötlands län, samt mot politiken på riksnivå. För det har tyvärr under lång tid varit en obetvinglig frestelse i rikspolitiken att ge polisen resurser att ge sig på de synliga delarna av det kriminella isberget, exempelvis i samband med gänguppgörelser, i stället för att ramstyra polisen mot det förebyggande och mer osynliga närpolisarbetet med ungdomar innan de fastnar i en kriminell identitet.

Det är dags för länspolismästaren och resten av den operativa ledningen för polisen i Östergötland att ta till sig kritiken, vända skutan och börja utveckla närpolisen i stället för att avveckla den. Och för att hjälpa er på traven att börja göra rätt, lovar vi att ännu tydligare än i dag via våra respektive kanaler göra allt vi kan för att påverka de politiskt förtroendevalda på riksnivå att sätta hårdare tumskruvar på er.