Näringslivet genomgår nu en snabb omställning, pådriven dels av nya regelverk, dels av ökande krav från kunder, investerare och medarbetare. Arbetet är nödvändigt för att Sverige ska nå nationellt och internationellt uppsatta klimat- och miljömål. Men det handlar lika mycket om att säkra svensk konkurrenskraft – investeringar, innovationer, lönsamhet och arbetstillfällen och därmed svensk välfärd.
I början av december presenterade 2050 Consulting i samarbete med Östsvenska Handelskammaren och tre andra handelskamrar rapporten "Företagen i södra Sverige ställer om – var står de i dag och vad behöver de för att ställa om sitt hållbarhetsarbete?". Drygt 400 företag har deltagit i undersökningen som ligger till grund för rapporten.
Det östsvenska näringslivet har på allvar börjat anpassa sig till alltmer omfattande hållbarhetskrav. Företagen vill gå i bräschen för den nödvändiga omställningen. Majoriteten sätter upp tuffa målsättningar, gör kraftfulla investeringar och utvecklingsstrategier för framtida hållbara verksamheter.
För att näringslivet ska klara omställningen fullt ut – samtidigt som det försörjer Sverige med arbetstillfällen och skatteintäkter – krävs att politiken hänger med och skapar rätt förutsättningar. Utifrån vår rapport har vi tagit fram en lista med fem punkter på önskemål till politiken:
1. Seriösa investeringar i infrastruktur. Pålitlig och prisvärd energi jämte effektiva och hållbara transporter är företagens livsnerv och därmed basen för svensk välfärd. Staten måste ge högre prioritet åt den infrastruktur som krävs för att svenskt näringsliv ska rulla hållbart.
2. Effektivare tillståndsprocesser. Utbyggnaden av fossilfri elproduktion och överföringskapacitet behöver kraftigt öka i östra Sverige. Med dagens takt tar tillståndsprocesserna många år. Det skapar osäkerhet och minskar investeringsviljan på energiområdet och i företag över lag.
3. Tydliga politiska styrmedel för transportsektorns omställning. Minskad klimatpåverkan och resursförbrukning är prioriterat för många företag. Investeringar görs i hållbarare transporter och drivmedel, liksom påkostade skiften av maskin- och fordonsparker. Dessa investeringar måste gynnas politiskt så de blir konkurrensfördelar – inte nackdelar.
4. Satsningar på forskning och teknik. Kompetensförsörjningen är en källa till oro inom näringslivet, inte minst kopplat till den gröna omställningen. Det krävs investeringar i kunskap, forskning och teknik i Sverige och inom EU. USA, Kina och andra länder växlar upp och vi har inte råd att hamna på efterkälken.
5. Långsiktiga, blocköverskridande beslut. För näringslivet är en mandatperiod mycket kort tid. Stora investeringsbeslut och verksamhetsstrategier kräver stabila spelregler – lagt kort måste ligga. Därför behövs blocköverskridande beslut på avgörande områden. Partipolitisk prestige kan inte tillåtas trumfa näringslivets behov av långsiktighet.
Klimatomställningen innebär stora utmaningar för samhället, men kan också skapa konkurrensfördelar. Näringslivet välkomnar att Sverige agerar föregångsland genom tydligt, ambitiöst och långsiktigt politiskt ledarskap.