När ska MP infria gymnasielöftet?

Lärarförbundet vill påminna partiet och i synnerhet utbildningsministern om det gymnasielöfte han skrev under för snart ett år sedan, skriver Johanna Jaara Åstrand.

Utbildningsminister. Gustav Fridolin är i dag i Linköping där Miljöpartiet håller sin kongress.

Utbildningsminister. Gustav Fridolin är i dag i Linköping där Miljöpartiet håller sin kongress.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2017-05-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag samlas Miljöpartiet till kongress i Linköping. Lärarförbundet vill därför påminna partiet och i synnerhet utbildningsministern om det gymnasielöfte han skrev under för snart ett år sedan. Ett löfte att ge alla unga de allra bästa förutsättningarna för att klara en gymnasieexamen. Det borde vara den högst prioriterade frågan och en självklarhet för utbildningsministern och Miljöpartiet.

I Linköping där ni är i dag är det endast 65 procent av eleverna som tar en gymnasieexamen inom tre år. Situationen är lika alarmerande i hela landet. Det är oroande att så många ungdomar möter vuxenlivet med risk för utanförskap.

Regeringen har lyckats skapa ett antal snabbspår för de som kommer till landet med färdig examen, men det räcker inte. Största delen av den framtida arbetsmarknaden – för såväl de som är födda i Sverige och de som nyss kommit hit – ligger mellan snabbspåren och de enkla jobben. Där är en gymnasieexamen helt nödvändig.

Ändå dominerar enkla jobb den politiska debatten snarare än hur fler unga ska klara gymnasiet. Det finns många anledningar till det, men säkert är att varje elev som går miste om en gymnasieexamen är ett misslyckande för Sverige. Därför krävs en politik som ger lärare och elever bättre förutsättningar för att lyckas.

Att genomföra Gymnasielöftet innebär att:

- Säkerställa tid för läraruppdraget. Åtta av tio gymnasielärare uppger att deras arbetsbelastning är för hög. Det är dags att administrativa uppgifter rensas bort och värdefull lärartid frigörs.

- Garantera relevant och behovsstyrd kontinuerlig kompetensutveckling. I ett internationellt perspektiv har svenska lärare små möjligheter till kompetensutveckling. Lärares möjligheter och villkor för att delta i kompetensutveckling måste förbättras. Skolkommissionens förslag till professionsprogram är en bra ände att börja i.

- Visa förtroende och tillit till lärarna. Politiska reformer och lokalpolitiska initiativ måste genomföras i dialog med oss i professionen.

- Gör läraryrket attraktivt. Att vara lärare är ett komplext uppdrag som kräver lång utbildning. För att få fler att vilja bli och förbli lärare krävs högre löner, minskad arbetsbelastning och större inflytande över arbetets innehåll.

När ska Miljöpartiet infria Gymnasielöftet? Problemen ser likadana ut som för ett år sedan: hög lärarbrist, många lärare som inte hinner med sitt uppdrag och var tredje elev tar inte sin gymnasieexamen inom tre år. Kom ihåg att de förutsättningar elever och lärare får i dag avgör hur långt Sverige kan nå i morgon.

Jag vet att vi delar den grundläggande övertygelsen om allas rätt till utbildning och alla barns förmåga att tillgodogöra sig kunskap. Vi är beredda att göra vårt jobb, där vi finns på landets förskolor och skolor. Ge oss lärare rätt förutsättningar, så löser sig resten. Så framtidssäkrar vi Sverige.

Johanna Jaara Åstrand

förbundsordförande för Lärarförbundet