När får vi sälja vårt vin på gården, Kristersson?

I valrörelsen uppgav alla fyra partier som skrivit under Tidöavtalet att de var positiva till gårdsförsäljning.

Debatt2022-11-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss vinbönder är det såklart välkommet att det nu finns ett starkt politiskt stöd för gårdsförsäljning såväl i riksdagen som i regeringen. Men att bara ställa ut fagra vallöften räcker inte. Nu är det dags att Ulf Kristerssons regering ger besked om när vi får sälja vårt vin direkt till kund.

Trots att nästan alla partier säger sig värna landsbygden och företagandet utanför storstäderna har hittills ingen regering mäktat med att häva förbudet mot gårdsförsäljning. Sverige är i dag det enda landet i EU där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är totalförbjudet.

Som vinland har Sverige enorm potential med en växande vinproduktion. Men att vi vinbönder fortfarande berövas möjligheten att sälja våra hantverksmässigt producerade viner direkt till besökare och i stället tvingas gå via Systembolagets stelbenta byråkrati är ett underbetyg till politikerna.

Nu finns det dock en ypperlig möjlighet för Ulf Kristerssons regering att agera. Ett färdigt lagförslag ligger och väntar inne på regeringskansliet. Förslaget är försiktigt utformat och har fått stöd av majoriteten av remissinstanserna. Den enda den nya regeringen behöver göra är att fatta beslut om att ta det vidare.

Men ännu har vi inte fått något besked från regeringen. Gårdsförsäljningen nämns inte i Tidöavtalet och ingen minister har givit klara besked.

Självfallet förstår även vi att det finns andra mer akuta frågor att hantera för en nytillträdd regering än just gårdsförsäljning. Men för oss som vinbönder är frågan helt avgörande för hur vi ska planera vår verksamhet.

Om förbudet mot gårdsförsäljning hävs kommer vi satsa, investera och anställa. Med ett enkelt besked, som inte kostar statskassan en krona, skulle nya jobb växa fram på landsbygden. Därtill skulle fler svenskar ges möjligheten att upptäcka och utforska svenskt vin.

I regeringsformens inledning står det att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”. Givet att alla partier i den sittande regeringen lovade att införa gårdsförsäljningen innan valet samt att åtta av tio svenskar är positiva till gårdsförsäljning är det högst rimligt att folkviljan infrias.

Det är nu upp till Ulf Kristersson att ge besked. Anser han att svenska folket är vuxna nog att få köpa med sig en flaska svenskt vin efter ett besök på en vingård nästa sommar?