Munskyddskrav skulle kommit senast för ett halvår sedan

Coronaarbetet i Region Östergötland och Sverige hade kunnat göras bättre.

Länder med munskyddskultur har klarat sig oerhört mycket bättre än Sverige och Östergötland, hävdar artikelförfattaren.

Länder med munskyddskultur har klarat sig oerhört mycket bättre än Sverige och Östergötland, hävdar artikelförfattaren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-01-27 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag flyttade till Region Östergötland, från arbete i Värmland, en gång i tiden för att man arbetade systematiskt med verksamhetens utveckling. Tretton värderingar låg till grund för arbetet. Bland annat engagerat ledarskap, faktabaserade beslut, lära av andra och snabbare reaktioner.

Dessa skulle behövts vid den pandemi som drabbat oss. Framför allt de drygt 10 000 döda i Sverige och 440 döda i Östergötland hade haft nytta av dem. Vart tog värderingarna vägen?
 

Fakta är:
- Alla länder med munskyddskultur har klarat sig oerhört mycket bättre än Sverige och Östergötland. Dödstalsskillnaderna såg man tidigt 2020.

- I exempelvis Sydkorea införde man testning i mars. I Östergötland var man i slutet av förra året är tvungen att köpa tester utifrån. Region Östergötland var sämst på testning i Sverige vecka ett 2021.

- I Sydkorea smittspårade man intensivt från början. I Östergötland lägger smittskyddsläkaren ut smittspårningen på enskilda individer. Samtidigt misstror man att dessa klarar av att hantera munskydd.

- I Sydkorea satte man misstänkta och kontrollerade fall i karantän. I Östergötland har inget fungerat under lång tid.

- Sydkorea som samhälle är klart öppnare idag. Sverige verkar på väg in i någon variant av total stängning. 

För mig med insyn i Region Östergötland är det mycket som inte fungerat under 2020, vilket medverkat till både höga dödstal och långtidssjuklighet hos många.



Jag föreslår att regionen satsar på följande så fort som möjligt:

- Dela ut munskydd till patienter som kommer till sjukhus och vårdcentraler. De tillhör ofta riskgrupper och är inte mindre värda än personalen som nu skall ha munskydd enligt direktiv från 18 december.

- Återinför värderingsstyrda sjukvården. ”Bästa vården i världen” är en provokativ slogan i dessa dagar. 

- Kräv kunskap i evidensbaserad medicin hos ledare och chefer. Munskydd hade i så fall införts långt tidigare.

- Pröva/ompröva ansvarighetsfunktioner inom diagnostik och smittskydd. Nya alerta ledningspersoner behövs vid nästa pandemi för att förändringar skall gå fortare och med bättre resultat

Som laboratorieläkare vet jag att ansvariga erbjöds hjälp med svensk diagnostik av högsta kvalitet i mars av svenska företag – både Folkhälsomyndigheten (FHM) och Region Östergötland.

FHM hade inte bemödat sig att svara efter en månad. Jämför det med Tegnells beskrivning av testjagande under våren och Britt Åkerlinds synpunkter om onödigt testande.

FHM:s uttalanden präglade av förvirring mer än ödmjukhet ska kritiseras. Att uttala att Sverige har en unik situation är så långt ifrån vad evidensbaserad medicin innebär.

Regionerna och dess smittskyddsläkare i spetsen skall kritiseras. Munskyddskrav skulle kommit senast för ett halvår sedan. Då fanns evidensen, om nu inte erfarenheten från Kinanära länder räckt för er. Att ingen region krävt munskyddskrav tidigare är både obehagligt fascinerande och tragiskt.