För att kunna fatta välgrundade beslut behövs en välgrundad process och ett gediget underlag. Att ekonomin inte går ihop är inte anledning nog. Vi, som politiker, valda av Linköpingsborna, har ett ansvar att fatta välgrundade beslut som inte försämrar för våra medborgare. Vi ska väl för tusan göra det bättre!
S:t Lars gymnasium övertogs av kommunen för ett antal år sedan med motiveringen att den tidigare Björkö Fria “varit en del av det totala skolutbudet i Linköping och har bidragit med sitt mindre format, den kreativa inriktningen och förmågan att möta elever med olika behov”. (citat av Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildning från TT 20200225). Det har varit ett bra komplement till det övriga utbudet, resonerade man då.
Vad har förändrats nu då? Behövs inte det lilla formatet? När ohälsan bland våra elever rusar i höjden och elever kämpar med att hitta sin plats under de mest känsliga tonårsåren, behöver vi inte en skola som är särskilt bra på att se elevers olika behov? Alla skolor kämpar med detta, men det lilla formatet ger ju större möjligheter för elever att bli sedda och lyssnade till.
Linköpings kommun har under ett antal år gått med överskott. Det är inte så att det saknas pengar. Dessutom önskar jag se vilka åtgärder man vidtagit för att försöka öka attraktiviteten på skolan. Har man provat ekonomiprogram med en estetisk inriktning? Mig veterligt sväller ekonomiprogrammen på de övriga skolorna och att några hittar sin plats på S:t Lars skulle vara välkommet. Dessutom blir många konstnärer egenföretagare och kopplingen mellan konst och ekonomi är inte så avlägsen som man först tror.
Det jag sett av förslaget är att man ska utreda om det finns plats för eleverna som i dag går åk 1 och 2 och har bild och formgivning. Det är alltså inte ens klart att de får plats! Det här är elever vi pratar om, våra framtida fullödiga samhällsmedborgare som vi är satta att ansvara för deras utbildning och för formandet av deras framtid. Och vi har inte ens en plan! Det är en skam. Vad händer om de inte får plats på Folkungaskolan? Då hittar vi någon skola som har plats och “dumpar” dem där? Blir det Anders Ljungstedts gymnasium eller Linnégymnasiet (före detta Birgittaskolan)? Det vet man inte i dagsläget.
Så här kan vi inte hantera våra unga medborgare. Det är inte värdigt ett Sverige, det är inte värdigt en rik kommun som Linköping.
Jag föreslår att processen med nedläggningen stoppas och att ett grundligare förarbete görs. Pröva allt som är i er makt för att utöka elevantalet på skolan till de 180 som nämns. Om det inte går på ett par tre år, då kan en plan börja utformas hur en eventuell omorganisation ska se ut. Men, just nu, så är det hjärtlöst och ansvarslöst att kasta eleverna under bussen för att få svarta siffror längst ner i excelarket för budget.