(MP): Vi måste anpassa Linköping inför kommande översvämningar

I vår budget finns pengar avsatta för den här typen av åtgärder som mildrar effekten av klimatförändringar, skriver debattören.

Våra lant- och skogsbrukare drabbas redan av översvämmade marker, svampsjukdomar, granbarkborre och sniglar på grund av klimatförändringarna, skriver debattören.

Våra lant- och skogsbrukare drabbas redan av översvämmade marker, svampsjukdomar, granbarkborre och sniglar på grund av klimatförändringarna, skriver debattören.

Foto: Eskil Kylberg

Debatt2024-07-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regnet vräker ner. Översvämningar. I år och 2022. 2018 torka och hetta från maj till augusti, endast avbrutet av ett skyfall och översvämningar i juni. 
Centerns Muharrem Demirok konstaterar på X (tidigare Twitter) att “detta är vår nya vardag”, att “hus, verksamheter, skördar och infrastruktur drabbas”, att “värden för enorma summor förstörs”. Inga åtgärder föreslås, han konstaterar bara att orsaken är klimatförändringarna.


Hur är det med konsekvenstänket? Demiroks kollegor i Linköping stöttar de styrande partierna S och M i att sponsra fossilintensiva transporter från Linköpings flygplats med 45 miljoner kronor per år. De står bakom byggnationen av Ullevileden, som kommer leda till kraftigt ökade koldioxidutsläpp och kosta hundratals miljoner kronor. Linköping har en klimatbudget för 2020–2040. De två första åren förbrukades 35 procent av hela utsläppsbudgeten. Inga kraftfulla åtgärder vidtas. Förstår man inte att konsekvensen av CO2-utsläpp är klimatförändringar? Våra lant- och skogsbrukare drabbas redan av översvämmade marker, svampsjukdomar, granbarkborre och sniglar på grund av klimatförändringarna.

En annan styrning av klimatarbetet krävs i kommunen, något vi i Miljöpartiet enträget har lyft fram. 

Klimatarbetet måste ha två fokus: 

Minska utsläppen kraftigt för att begränsa klimatförändringarna.

Anpassa Linköping för de klimatförändringar som inte går att undvika.

Det finns ett klimatanpassningsprogram som kommunens tjänstepersoner tagit fram. Dokumentet beskriver framtiden som väntar och visar de enorma åtgärder som krävs för att vi inte ska drabbas av det som hände Mantorpsborna. Reservoarer och fåror för vatten måste anläggas, kulverterade bäckar måste lyftas upp i fåror. Skolor, förskolor och vårdboenden måste anpassas för att inte översvämmas och bli olidligt varma vid hetta. Vi ska sluta bebygga områden med hög översvämningsrisk, till exempel det av styret planerade Distorp. 

Vi i Miljöpartiet vill se handling. I vår budget finns det pengar avsatta för den här typen av åtgärder som mildrar effekten av klimatförändringar. Vi ger tydliga förslag på hur arbetet med att sänka utsläpp och klimatanpassning ska ledas. Åtgärderna finns inte med i styrets investeringsbudget för de kommande åren. Budgeten fick ändå Centerns stöd. Kostnaderna för konsekvenserna kommer att hamna hos kommuninvånare och företag.

Centerpartiet har varit med och styrt Linköping i stort sett oavbrutet sedan 1980-talet. Så Demirok må konstatera att vi har en ny verklighet. Det räcker inte. För att göra något åt saken krävs en ny politik!