MP: Att skifta perspektiv är livsnödvändigt

”Som forskare får jag panik av valmanifesten”, skriver Johan Hultman, professor, som ansvarar för hållbarhetsforskningen vid Lunds universitet.

FN-chefen Antonio Guterres sa nyligen ”Tiden rinner ut. Men det finns ännu hopp, för vi vet, vad vi behöver göra”, skriver debattören.

FN-chefen Antonio Guterres sa nyligen ”Tiden rinner ut. Men det finns ännu hopp, för vi vet, vad vi behöver göra”, skriver debattören.

Foto: Mary Altaffer

Debatt2022-09-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han menar att det är viktigt att koppla ihop klimatförändringar och artutrotningar. Drygt 40 procent av världens insektsarter hotas i dag av utrotning. 1944 svenska forskare följer upp uttalandet och skriver ”Ta klimatkrisen på allvar”. Människan testar och överskrider planetens gränser i sin iver att konsumera så mycket som möjligt. Det är ohållbart! Människan beter sig som en invasiv art som tränger undan biologisk mångfald.

Att vi har så svårt att lyssna på vetenskapen!

Är det när Stångån blir torrlagd och vi ser hungerstenarna på botten som vi kommer att reagerar på klimatförändringarna. Är det då vi kommer att lyssna på vetenskapen när vi inser att politikerna sviktar i sina kunskaper, mod och omdöme?

Redan 2006 fastslog Sternrapporten att det skulle bli mycket, mycket dyrare att ta hand om effekterna av klimatuppvärmningen än att förebygga den.

Både Strandhäll och Kristersson antyder att vi kan fortleva som vi gjort tidigare. Vi behöver inte ändra vårt levnadssätt. Det är att vilseföra medborgarna. Det är populistiskt trams. Det är solklart att extremväder och torka kommer att påverka oss och att det blir dyrt att åtgärda konsekvenserna. Flera riksdagspartierna löser klimatförändringarna med kärnkraft men den är ingen lösning utan spär på uppvärmningen av vårt klot. Uranet med energin ligger inkapslat i jordskorpan, frigörs och tillförs utifrån in i biosfären. Energi kan inte förstöras utan bara omvandlas. Till slut blir allt till värme. Redan vid kärnkraftverket förloras mycket energi. Kylvattnet värms upp och vid Ringhals kan vattnet vid utloppet vara 10 grader varmare än i vattnet i övrigt, ett eldorado för invasiva arter. Det visar sig att kärnkraftverk också är väderberoende. Om kylvattnet är för varmt så kan man inte köra på full effekt. 4.e generationens ”små” kärnkraftsverk beräknas ge upp till 30 gånger så mycket avfall.

Vi lever i ett energiintensivt samhälle. Det måste gå att spara el. Förbjud servrar med spekulativ kryptovaluta som slukar massor av el. Företag med internetservrar ska inte ha rabatt på elskatten. Anpassa sporter, mat med mera till säsong. Det går åt mycket energi att utöva vintersport på somrarna. Nyproducerade bilar, båtar och villor blir bara större och större, för har vi pengar, så köper vi. Det är konstaterat att rika gör större klimatavtryck än fattiga. En ekonomisk utjämning behöver ske. FN-chefen Antonio Guterres sa nyligen ”Tiden rinner ut. Men det finns ännu hopp, för vi vet, vad vi behöver göra”.

Vi jordbor bor på en skimrande blå planet, en gigantisk safir, unik i universum med en tunn hinna av livgivande biosfär med en behaglig temperatur för att rymma en otrolig mängd arter: insekter, fåglar, djur, växter och människor. Det väcker förundran, för varje varelse och växt är ett under. Men klotet är hotat. Temperaturen stiger och arter dör.

Att skifta perspektiv, att låta sig förundras över vår fantastiska himlakropp, det är livsnödvändigt! Det kan rädda vår jord och framtiden för våra barnbarn. Jag vill kunna se dem i ögonen.