Moderaterna kommer till ett dukat bord

Återigen kommer en högerregering till ett dukat bord. Även denna gång fick S ärva ett budgetunderskott och lämnar efter sig en rekordlåg statsskuld.

Debatt2022-09-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer M återigen lägga överskottet på stora ofinansierade skattesänkningar? 

Tack vare en ansvarsfull socialdemokratisk politik med starka offentliga finanser och en historiskt låg statsskuld har vi som land kunnat klara de utmaningar svensk ekonomi mött de senaste åren. Inte minst regeringens satsningar på korttidspermitteringar och annat stöd gjorde att svenska företag och hushåll klarade pandemin väl i jämförelse med andra länder.

Pandemin var inte ens över innan nästa kris slog till: Putins olagliga och fullskaliga invasion av Ukraina. När det sker flera extraordinära kriser efter varandra behövs en regering som vågar satsa och samtidigt ta ansvar. Ingen ansvarsfull politiker från något parti kan därför lova att ersätta varje ökad utgift som drabbar svenska folket och företagen på grund av kriget.

Vi politiker måste orka vara ansvarsfulla. Också i tider av kris behöver olika angelägna ändamål vägas mot varandra i relation till det budgetutrymme som finns. Att ta ansvar för människors väl samtidigt som vi tar ansvar för skattepengarna.

Här blir frågan om Moderaternas vägval i den ekonomiska politiken inför den här mandatperioden avgörande. Sveriges ekonomi är stark, men kriget ställer vårt land inför stora ekonomiska prövningar.

Kommer M att finansiera utlovade skattesänkningar genom nedskärningar i välfärden? Eller tänker de att återfalla till att genomföra ofinansierade skattesänkningar med lånade pengar? Väljarna har rätt att få veta detta.

Socialdemokraternas ansvarsfulla ekonomiska politik har bäddat för att kunna hantera oförutsägbara situationer. Samtidigt har Sverige fortfarande de resurser och medel som behövs för att klara av samhällsutmaningarna. Det hade vi socialdemokrater velat använda för välbehövliga reformer för ett starkare Sverige.