Mjölby vårdcentrum finns redan

Vi tar emot i genomsnitt 25 patienter om dag i dagjoursteamet på Mjölby Vårdcentral  och de behöver därför inte åka till akutmottagning i Linköping eller Motala, skriver Staffan Rönnberg.

Vi tar emot i genomsnitt 25 patienter om dag i dagjoursteamet på Mjölby Vårdcentral och de behöver därför inte åka till akutmottagning i Linköping eller Motala, skriver Staffan Rönnberg.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Debatt2018-08-02 10:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar "Ett vårdcentrum i Mjölby" 24/7

Liberalerna har i sin debattartikel satt fokus på den framtida sjukvården i Mjölby, och det är positivt att man vill tydliggöra Vårdcentralernas roll som basen i hälso- och sjukvården i Mjölby kommun. Man efterlyser äldremottagning, kompetent personal för arbeta med psykisk ohälsa och man vill också öppna en lättakut i Mjölby, då man anger att patienterna ”oavsett vilket form av akut besvär man drabbats av tvingas åka till akuten i Linköping eller Motala”.

Vi har en läkare med dubbel specialistkompetens, inom geriatrik och allmänmedicin, med den särskilda kompetens om åldrande och dess sjukdomar som efterlyses. Verksamhetens specialistläkare sköter kommunens äldreboenden med regelbunden och återkommande genomgång av läkemedel och hälsotillstånd. Vår dubbelspecialist har dessutom patientansvar för de flesta äldre med komplicerade sjukdomstillstånd, har regelbundna och veckovisa kontakter med medarbetare inom hemsjukvården, som vårdar de sjuka äldre i hemmet.

Kompetenta samtalsbehandlare finns sedan flera år på vår samtalsmottagning, vi erbjuder samtalsbehandling vid kriser, depressioner och ångest i första hand. Sömnskola och KBT på nätet är andra tjänster. Vi har nu tre behandlare, och ytterligare en behandlare är anställd som snart påbörjar sin tjänstgöring, för att möta det ökade behovet av hjälp vid psykisk ohälsa. Under 2017 hade verksamheten 1048 besök på sin mottagning. Vi har ett nära samarbete med öppenvårdspsykiatrin där vi regelbundet träffas för att diskutera patientärenden och behandling.

När det gäller lättakut har vi varje dag ett dagjoursteam med läkare, sjuksköterska och undersköterska avsett för patienter med akut sjukvårdsbehov, vi tar emot allehanda tillstånd, allt från infektioner till hjärtinfarkt. Ibland behöver vi använda sjukhusets resurser och skickar då patienterna vidare men de allra flesta patienterna färdigbehandlas på vårdcentralen. Vi tar emot i genomsnitt 25 patienter/dag i dagjoursteamet och de behöver därför inte åka till akutmottagning i Linköping eller Motala. Det finns dessutom tillgängliga akuta tider hos de läkare som inte bemannar dagjoursteamet, men våra tider räcker ändå inte till. Vi skulle behöva ännu fler läkartider, men har inte resurs för det. Det finns dock patienter som själva väljer att söka akutmottagningen i Linköping eller Motala, vilket är svårt för oss att påverka.

Våra sjuksköterskor som gör bedömningar i telefonrådgivning hanterar cirka 200 ärenden varje dag.

Liberalernas framtid är redan verklighet, och har varit så i många år. Vi har problem med telefontillgängligheten hos sköterskor, och brist på läkare, vilket begränsar våra möjligheter att ta emot både planerade och akuta besök hos läkare. Arbetssituationen är pressad för samtliga yrkeskategorier, och för att primärvården ska kunna vara den bas som liberalerna efterlyser, krävs en diskussion kring utökad finansiering för primärvården.

Vi tar gärna emot studiebesök från politiska partier för att berätta mer om hur vi arbetar på vårdcentralen Mjölby, och vilka resursbehov vi har. Välkomna!

Staffan Rönnberg

Specialistläkare i allmänmedicin Medicinskt ledningsansvarig läkare

Mjölby vårdcentral, Region Östergötland