Det finns säkert orsaker till att grundskolresultaten i Mjölby kommun inte ens når riksmedelvärdet. Men problemanalysen fattas, skriver debattörerna. Mjölby kommun har höga ambitioner för skolan. Kommunens nyligen antagna vision 2045 har ett tydligt mål kopplat till skolan – vi ska ha de bästa skolresultaten i Sverige och våra skolor ska vara jämlika och likvärdiga.
Vi moderater och sverigedemokrater står också bakom visionen. Vi vet att en skola i toppklass skapar glada och nöjda barn som står sig starka när de tar klivet ut i vuxenvärlden. En ambitiös kommun med höga förväntningar på vad skolan ska ge våra barn lockar fler duktiga lärare och de som redan jobbar hos oss upplever att deras insatser är viktiga och prioriterade. Vi vet också hur viktig skolan är för kommunen och alla dess företag när det gäller att attrahera arbetskraft och nya invånare. Tyvärr är dagens skolverklighet i Mjölby kommun väldigt långt ifrån visionen.
”Vi ska ha de bästa resultaten”. Mjölby hamnar långt ner i listan när det gäller meritpoäng och behörighet till gymnasiet efter 9:an i grundskolan. Under medel bland 290 kommuner.
”Våra skolor ska vara likvärdiga”. Det är jättestora skillnader i kunskapsresultat mellan grundskolorna i kommunen. Att säga att det beror på elevunderlaget är inte okej! Det är skolans uppdrag att kompensera för elevernas svårigheter och att motivera till större ansträngningar. Det ska inte spela någon roll om du bor i Mjölby, Mantorp eller Skänninge, utbildningen ska vara likvärdig – det vill säga toppklass i alla skolor!
Socialdemokraterna har nu i olika konstellationer sammanhängande haft ansvar för skolan i Mjölby kommun i 13 år. De senaste 5 åren tillsammans med Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Resultaten har gått lite upp och lite ner men aldrig blivit tillräckligt bra. Varje gång vi ifrågasätter resultaten så får vi en lång lista med åtgärder som har genomförts eller ska vidtagas. Men aldrig någon riktig bra analys av varför resultaten ser ut som de gör.
Om man inte förstår vad som är fel, så är det svårt att göra rätt. Då blir varje åtgärd en dyr chansning. På vissa skolor fungerar det bättre, andra sämre. En del elever får det stöd de behöver, andra går i fel skola. Varje år går 15–20 procent av niondeklassarna i Mjölby kommun ut grundskolan utan att klara behörighet till gymnasiet.
Vi påstår inte att det är lätt att leverera en skola i toppklass. Då hade vi haft det redan. Men det finns minst 100 kommuner i Sverige som lyckas mycket bättre än Mjölby. Det stör oss. De lyder under samma skollag och har samma läroplan och i princip samma kostnader. Varför kan de men inte vi?
I de få förslag som framgår i utbildningsförvaltningens senaste bakåtanalys finns ingen koppling till kommunens ambitiösa vision. Varför inte det? Vi Moderater och Sverigedemokrater har högre ambitioner än så för Mjölbys skolor. Vi vill se utvecklade analyser, slutsatser och förslag på hur vi verkligen når kommunens mål – att leverera en skola i toppklass!